Nacionalni dan bez duvanskog dima

Izvor: Blic, 30.Jan.2011, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacionalni dan bez duvanskog dima

Nacionalni dan bez duvanskog dima, 31. januar, biće obeležen sutra širom Srbije brojnim aktivnostima u domovima zdravlja, bolnicama, školama i trgovima kako bi se skrenula pažnja stanovništvu na štetnost duvana po zdravlje.

Šef Kancelarije za prevenciju pušenja pri Institutu za javno zdravlje Anđelka Dželetović rekla je ranije, na konferenciji za novinare na kojoj je najavljeno obeležavanje tog dana, da je, prema istraživanju koje je prošle godine sproveo Institut >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za javno zdravlje Srbije, u našoj zemlji poslednjih godina opala upotreba duvana za sedam odsto kod odraslih i isto toliko kod dece uzrasta od 13 do 15 godina.

Dželetović je dodala da je zabeleženo smanjenje broja pušača na radnim mestima za 17 odsto, broja bolesnika koji se javljaju zbog infarkta za 10 do 20 odsto, kao i da je smanjen broj ugostiteljskih radnika obolelih od respiratornih infekcija.

Istraživanje zdravlja stanovnika koje je 2006. godine sprovelo Ministarstvo zdravlja je pokazalo da svakodnevno ili povremeno puši 33,6 odsto odraslih stanovnika, odnosno 38,1 odsto muškaraca I 29,9 odsto žena.

U odnosu na istraživanje iz 2000. godine, učestalost pušenja smanjena je za 6,9 odsto, i to 9,8 odsto kod muškaraca i 3,8 odsto kod žena.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Građane drma temperatura

Izvor: Press, 31.Jan.2011, 02:57

Temperatura vazduha koja se prethodnih dana spustila ispod nule, kao i sezona gripa, zaposlenima u domovima zdravlja donela je redove u čekaonicama. U odnosu na prošlu nedelju broj pacijenata povećan je za 65 odsto, a najviše bolesnih je uzrasta od pet do 19 godina

Nastavak na Press...

Nacionalni dan bez duvanskog dima

Izvor: S media, 31.Jan.2011

Dom zdravlja Stari grad u saradnji sa Gradskim zavodom za javno zdravlje, Crvenim krstom i Udruženjem za javno zdravlje, obeležio je danas Nacionalni dan bez duvanskog dima, posvećen sprovodjenju novog Zakona o zaštiti stanovništva od duvanskog dima...Dom zdravlja Stari grad organizovao je performans...

Nastavak na S media...

Nacionalni dan bez duvanskog dima

Izvor: Studio B, 31.Jan.2011

Nacionalni dan bez duvanskog dima, 31. januar, obeležava se brojnim aktivnostima u domovima zdravlja, bolnicama, školama i trgovima kako bi se skrenula pažnja stanovništvu na štetnost duvana po zdravlje...Šef Kancelarije za prevenciju pušenja pri Institutu za javno zdravlje Anđelka Dželetović...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.