“Na pragu privrednika“ u “TP Moravi“ i “Suncu Marinković“

Izvor: Kragujevac.rs, 29.Okt.2015, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Na pragu privrednika“ u “TP Moravi“ i “Suncu Marinković“

Posetom člana Gradskog veća zaduženog za privredu, Dalibora Jekića sa saradnicima, preduzećima TP “Morava“ i “Sunce Marinković“, danas je nastavljena akcija “Na pragu privrednika“.

TP “Morava“, prema rečima direktora Dragana Spasića, uspešno posluje već 25 godina u Kragujevcu, zapošljava 145 radnika, u svom sastavu ima oko 8000 kvadrata magacinskog i poslovnog prostora i 15 maloprodajnih radnji na teritoriji Kragujevca. TP “Morava“ je 2003. godine uspešno privatizovalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << društvenu firmu “Partizan“ u Lapovu i osnovalo sestrinsku firmu “Morava prom“ koju sada čini lanac od 20 maloprodajnih objekata, sa ukupno 85 radnika. Kao odgovor na veliku tržišnu konkurenciju stranih trgovinskih lanaca, 14 domaćih firmi sa teritorije Srbije među kojima je i TP “Morava“ udružilo se i osnovalo Domaći trgovački lanac DTL radi zajedničkog nastupa kod dobavljača kako bi bili konkurentniji na tržištu.

Rezultati tog udruživanja su da smo trenutno treći trgovački lanac po prometu u Srbiji. Naša robna marka koju uspešno promovišemo zove se “To“ - objašnjava Spasić

Prihod TP “Morava“ i “Morava prom“ u 2014. godini sa PDV-om iznosio je oko 2,7 milijardi dinara. U strukturi prometa, veleprodaja je imala učešće od 60%. U prvih devet meseci 2015. godine, ostvareno je oko 2 milijarde prihoda, što je otprilike na istom nivou kao prošle godine. Imajući u vidu pad kupovne moći stanovništva, u preduzeću TP “Morava“ nemaju razloga da budu nezadovoljni ostvarenim rezultatima.

Kompanija “Sunce Marinković“ je primer uspešnog porodičnog biznisa i društveno odgovorne kompanije koja zapošljava 80 radnika. Reč je o preduzeću koja proizvodi aluminijumsku i PVC stolariju usaglašenu sa ključnim standardima kvaliteta, sigurnosti i bezbednosti. Ova kompanija, poznata je i po svojoj poslovnoj politici koja podrazumeva brigu o zaposlenima, kontinuirano usavršavanje i ulaganje u razvoj ljudskih resursa kao jednog od najvažnijih segmenata kompanije. Nažalost, nisu malobrojni problemi sa kojima se ova firma suočava u svom poslovanju. Jedan od najvećih je nelojalna konkurencija.

Danas smo obišli trgovinski lanac “Morava“ koji uspešno opstaje na tržištu već 25 godina. Ovde smo videli da je opstanak na tržištu ove firme potpomognut zajedničkim nastupom u okviru Domaćeg trgovačkog lanca. Upoznali smo i njihove planove za dalje širenje, i lokalna samouprava će podržati ove planove na taj način što će sve procedure za dobijanje potrebnih dozvola pokušati da ubrza, što će kao rezultat imati otvaranje novih radnih mesta u našem gradu. Kompanija “Sunce Marinković“ predstavlja pravi primer porodičnog biznisa koji traje preko 80 godina. Tokom posete upoznali smo se i sa brojnim problemima sa kojima se susreće ovo kragujevačko preduzeće, među kojima su najveći nelojalna konkurencija, sporost pojedinih institucija i mi kao lokalna samouprava ćemo pokušati da izađemo u susret i pokušamo zajednički da rešimo neke od ovih problema jer naš interes je da domaća preduzeća opstaju i da posluju u pozitivnom poslovnom ambijentu - rekao je Jekić.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.