NA NAŠIM PUTEVIMA SVE VIŠE DROGIRANI ZA VOLANOM

Izvor: TimockeVesti.net, 12.Dec.2022, 08:02

NA NAŠIM PUTEVIMA SVE VIŠE DROGIRANI ZA VOLANOM

Srbija, 12. decembar – Saobraćajna policija tokom ove godine „ulovila“ je 2.330 vozača pod dejstvom psihoaktivnih supstanci na teritoriji cele Srbije, što je za čak 72 odsto više u odnosu na prošlu godinu! Više je i pijanih u odnosu na isti period lane, i to za 11.000!
Ove poražavajuće brojke podelili su sa reporterima „Novosti“ saobraćajni policijaci sa kojima smo proveli dan u kontroli na ulicama Beograda, ali i okolnih mesta i naselja.
Poslednja provera koja je >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << upravo u toku sa akcentom na „alko i droga test“ donosi nam poražavajuće saznanje da je jedan Pančevac seo za volan pozitivan na kokain i kanabis, i to sa sve 1,65 promila alkohola u krvi, ali i pod zabranom upravljanja vozilom izrečenom ranije. Zaustavljen je zbog prekoračenja brzine?! Opomena za sve nas, ali i neverica koliko bahatih vozača preti da uništi nečiji život.
– Samo tokom prva četiri dana akcije u Beogradu uhvatili smo na delu, za volanom, 490 pijanih vozača. NJih 85 zadržano je na trežnjenju jer su u krvi imali više od 1,20 promila alkohola. Na ovaj spisak treba dodati i 25 vozača pod dejstvom psihoaktivnih supstanci – govori potpukovnik policije Mladen Nikolić, iz Uprave saobraćajne policije MUP Srbije.
Upozorava naš sagovornik da je vožnja pod dejstvom alkohola jedan od najvećih problema bezbednosti saobraćaja u svetu, pa i u Srbiji. U svakoj šestoj saobraćajnoj nesreći sa poginulim osobama učestvuje, upozorava Nikolić, pijani vozač:
– Trudimo se da iz saobraćaja eliminišemo sve koji krše propise, te je tokom ove godine zbog alkohola isključeno 57.000 osoba, od kojih je 10.580 zadržano na trežnjenju zbog stanja teške alkoholisanosti.
Statistike pokazuju da psihoaktivne supstance uglavnom koriste mlađi od 30 godina.
Zabrinjavajuće je, kaže potpukovnik Nikolić, što čak četvrtina ovakvih istovremeno krši propise i na neki drugi način. U slike, koje neretko dovode do tragedije, uverili su se i reporteri „Novosti“, tokom akcije Saobraćajne policije u Pančevu, kada je jedan dvadesettrogodišnji mladić bio pozitivan na četiri od sedam droga koje otkriva test.
– Kada su u pitanju ovakvi slučajevi, obavezno je zadržavanje od 12 sati u službenim prostorijama, tri meseca zabrane upravljanja vozilom, šest kaznenih poena i novčana kazna u visini od 20.000 do 40.000 dinara – objašnjava potpukovnik Nikolić.
Procenom pripadnika Saobraćajne policije i na osnovu zabeleženih ranijih ispada određeni vozač se podvrgava, otkriva naš sagovornik, testu na drogu.
– Uzimanje jednog uzorka košta oko 2.500 dinara, a idu na račun pozitivnog – kaže potpukovnik Nikolić.
Policija neretko u akciju uključuje i „presretače“. Dok sa iskusnim saobraćajcima pratimo svaku krivinu, naši domaćini nam objašnjavaju kako sve funkcioniše i kako se beleže prekršaji. Vozilo ispred „presretača“, svedoci smo prekršaja koji će uslediti, započelo je obilaženje na isprekidanoj liniji, ali kolonu vozila. Prateći ga, aparat meri brzinu od 136 kilometara na čas u nenaseljenom delu gde je ograničenje 80.
– Njemu sada sleduju dve novčane kazne, sa po tri poena i 30 dana oduzimanja dozvole.
Međutim, postoji olakšica za vozače, a to je potpisivanje sporazuma o priznavanju prekršaja, pa će ovaj vozač imati mogućnost da mu se kazne saberu i dobije po džepu ukupno – od 10.000 do 20.000 dinara i šest kaznenih poena – objašnjava naš sagovornik.
Prednost „presretača“ je upravo mobilnost, za razliku od radara koji je statičan. Vozilom patroliraju na deonicama na kojima se neretko dešavaju teške saobraćajne nesreće.
Takođe, pružaju mogućnost video-dokumentacije, kao i fotografije registarskih oznaka, a sve to se, uz zapis pripadnika policije, predaje nadležnom sudu na dalju proceduru.
Takođe, kamere postavljene širom gradova pokazale su se kao uspešan i napredan vid kontrole jer reklamom ovog sistema automatske detekcije brzine kretanja i samim načinom rada, pružaju mogućnost sprečavanja i usporavanja vozača u prekoračenju brzine, ali i kažnjavanju onih koji krše saobraćajne propise.
Kako postoje tačke kao što su, na primer, mostovi, gde je poznato da policija redovno kontroliše, prekršaji su se na ovim mestima, kažu saobraćajci, znatno smanjili.
Konačno, s obzirom na to da nam predstoji period slava i praznika, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova apeluju na sve građane da poštuju saobraćajne propise i da odgovornim ponašanjem doprinesu očuvanju bezbednosti na putevima.
Izvor: Novosti
Članak NA NAŠIM PUTEVIMA SVE VIŠE DROGIRANI ZA VOLANOM se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.