Mokranjčevi sledbenici na dobrom putu

Izvor: Bor030.net, 30.Sep.2017, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mokranjčevi sledbenici na dobrom putu

Polaznicima Male škole opere „d’Iva“ i horu OŠ „Vuk Karažić“ iz Negotina pripala poslednja dva koncerta u okviru programa „Klasika u 11“ na 52. Mokranjčevim danima

Deo polaznika Male škole opere „d’Iva“ i Iva Mrvoš Anokić (foto: Zdenka Tomić)

Nema lepšeg dara za Mokranjčev grad od onog kada njegovi sledbenici, posle završenog školovanja, ne prekinu nit sa gradom u kojem su napravili prve korake i kada svoje znanje, posvećenost >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << i ljubav prenesu nekim novim generacijama. Upravo to, poslednjih godina, kroz svoju školu pevanja radi mecosopran Iva Mrvoš Anokić, koja je juče u okviru programa 52. Mokranjčevih dana, predstavila najstariju grupu svojih polaznika.

U prepunom foajeu Doma kulture, muzički i scenski, njih sedmoro plenili su pažnju publike i kritike: David Surdanović, Magdalena Antić, Marija Stanojević, Vanja Milosavljević, Anđela Antić, Jelena Dragomirović i iz grupe najmlađih Milena Marković.

Na programu su bila dela starih majstora, solo pesme i muzika Mocarta, Verdija, Dvoržaka, Pučinija.

Magdalena Antić i oduševljena publika (foto: Zdenka Tomić)

„Ovo što je predstavila vokalna radionica „d’Iva“ koju vodi Iva Mrvoš Anokić je sjajan primer kako jedan umetnik koji potekne iz grada koji ima veliku tradiciju ima osećaj da u njega treba da se vrati i da sve ono što mu je grad na neki način pružio pokaže i daruje deci koja ovde odrastaju. Otvarajući radionicu „d’Iva“ Iva Mrvoš Anokić je pokazala javnosti da u ovom gradu stasavaju neka nova imena, neki novi mladi talenti koji će se, sigurna sam, sećati ovog trenutka i nastupa na Mokranjčevim danima. Svi ovi mladi umetnici pokazali su zaista sjajan potencijal, da je sa njima izuzetno lepo i kvalitetno rađeno. Predstavili su se repertoarom koji obuhvata od starih majstora solo pesme do arija i numera popularnih žanrova. To nam govori da u jednom pedagoškom procesu, koji je možda i zatvoren za neke druge žanrove, nedostaje upravo ono što su deca danas pokazala: da su otvorena, da su sposobna da izvedu i ono što jesu najteža mesta za operske pevače! Tu pre svega mislim na muziku starih majstora i na opersku muziku. Pokazali su da imaju jedan dobar potencijal i da ćemo sigurno neke od njih viđati i na domaćim i na svetskim operskim scenama.“ – rekla je po završetku koncerta dr Aleksandra Paladin, muzikolog.

Hor OŠ „Vuk Karadžić“ iz Negotina (foto: Zdenka Tomić)

Vreme je htelo da se program zamišljen kao koncert na otvorenom u prepodnevnim satima, tokom trajanja celog Festivala premesti u sale, ali to nije omelo publiku da u velikom broju isprati ove poklon koncerte. Posle dva hora iz muzičke škole,  u okviru programa „Klasika u 11“ nastupio je i dečiji hor najstarije negotinske osnovne škole „Vuk Karadžić“, koji postoji već 66 godina.

Iako je ovaj hor godinama učestvovao i u programu otvaranja Festivala, pa čak jednom i u Natpevavanju, za Tanju Milosavljević, dirigenta koji ovaj hor vodi od 2004. ovo je prvo učešće sa horom na „Mokranjčevim danima“. Mini koncert otvoren je Mokranjčevom kompozicijom „Na ranilu”.

Hor Osnovne škole „Vuk Karadžić“ 2014. godine učestvovao je na Međunarodnom festivalu horova u Pragu i osvojio nagradu za interpretaciju, a prošle godine učestvovao je u realizaciji projekta pogranične saradnje sa Republikom Rumunijom i priredio nastup u Turn Severinu.

Nastavak na Bor030.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.