MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE REPUBLIKE SRBIJE RASPISALO TENDER ZA IZRADU I USVAJANJE STRATEGIJE UPRAVLJANJA MINERALNIM I GEOLOŠKIM RESURSIMA

Izvor: TimockeVesti.net, 09.Jan.2024, 06:01

MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE REPUBLIKE SRBIJE RASPISALO TENDER ZA IZRADU I USVAJANJE STRATEGIJE UPRAVLJANJA MINERALNIM I GEOLOŠKIM RESURSIMA

U cilju postizanja održivog upravljanja mineralnim i drugim geološkim resursima, Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije objavilo je tender za izradu Strategije upravljanja mineralnim i geološkim resursima Srbije, uz prateći Akcioni plan. Prema informacijama dostupnim na portalu javnih nabavki, zainteresovani ponuđači imaju rok do 30. januara da se prijave na ovaj značajan projekt.
Jedan od ključnih ciljeva ovog dokumenta jeste utvrđivanje trenutnog stanja istraženosti >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << teritorije Srbije u pogledu mineralnih resursa. Strategija će takođe sadržavati analizu potreba i projekcije osnovnih geoloških istraživanja, kao i uticaj eksploatacije mineralnih sirovina na životnu sredinu. Ponuđač koji bude izabran imaće rok od godinu dana za izradu nacrta ovog važnog dokumenta.
Planirano je da se Strategija odnosi na period od 2025. do 2040. godine, sa dodatnom projekcijom do 2050. godine. Očekuje se da će dokument jasno definisati mere i aktivnosti koje će biti preduzimane kako bi se postigli strateški dugoročni ciljevi u oblasti geoloških istraživanja i valorizacije svih vrsta resursa i rezervi mineralnih sirovina i drugih geoloških resursa.
Jedan od ključnih elemenata Strategije biće fokus na zaštiti životne sredine. Planira se ponuditi smernice koje će osigurati da eksploatacija resursa bude održiva i da minimalno utiče na okolinu. Očekuje se da će dokument sadržavati i mere za očuvanje biološke raznolikosti i ekosistema.
Ministarstvo rudarstva i energetike poziva stručnjake i organizacije sa relevantnim iskustvom da se prijave na ovaj tender i doprinesu kreiranju održivih i efikasnih smernica za upravljanje mineralnim i geološkim resursima Republike Srbije u narednim decenijama. Prijave se primaju do 30. januara, nakon čega će biti izabran ponuđač koji će preuzeti odgovornost za izradu ovog ključnog strateškog dokumenta.
Članak MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE REPUBLIKE SRBIJE RASPISALO TENDER ZA IZRADU I USVAJANJE STRATEGIJE UPRAVLJANJA MINERALNIM I GEOLOŠKIM RESURSIMA se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.