„LUCIFER“ JAČA: IMAĆEMO TROPSKE NOĆI – EVO KADA STIŽE OSVEŽENJE

Izvor: TimockeVesti.net, 12.Jul.2023, 05:03

„LUCIFER“ JAČA: IMAĆEMO TROPSKE NOĆI – EVO KADA STIŽE OSVEŽENJE

Srbija, 12. jul – Drugi, izuzetno jaki pik toplotnog talasa očekuje se već za vikend. Od tada, pa sve do ponedeljka i utorka osim tropskih dana možemo očekivati i tropske noći. Temperatura će ići i do 40 stepeni, a onda sledi osveženje.
Prema vremenskoj prognozi meteorologa Ivana Ristića Srbija se nalazi pod uticajem afričkog anticiklona, koji samo nastavlja da jača prema nama.
– Danas do 36, sutra do 38, četvrtak 39 i to će najverovatnije biti maksimalna temperatura. >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << Najtoplije će biti u centralnoj i južnoj Srbiji. U Beogradu sutra 36, u četvrtak 37 stepeni – navodi Ristić.
Između četvrtka i petka stiže blago osveženje Između četvrtka i petka očekuje se blago osveženje na severu zemlje, međutim, već u petak temperature ponovo idu na preko 30 stepeni.
– U Vojvodini će biti pljuskova i kiše, ali južno od Beograda se ne očekuje, ali će doći do osveženja. U petak temperatura do 37 stepeni – kaže Ristić.
Prema njegovim rečima drugi pik toplotnih talasa biće izuzetno jak i trajaće sve do sredine sledeće nedelje.
– Za vikend „Lucifer“ jača prema nama, ide drugi pik i on će biti mnogo jači. Od nedelje će biti temperature preko 35 stepeni. U ponedeljak je maksimum tog talasa kada će temperature ići i do 40 stepeni. U ponedeljak i utorak su najgori dani. Treba primeniti sve mere koje su rekli lekari – kaže Ristić.
Prema daljoj najavi meteorologa Ristića, afrički anticiklon počeće da slabi od 20. jula.
– Od 20. jula temperatura će padati. Ali će i dalje biti lepo i toplo, možda i neki pljusak padne. Temperatura će biti do 36 stepeni, a od 26. stižu oblaci, kiša osveženje. Kraj jula možemo da očekujemo da će biti kao u junu – ističe Ristić.
Tropski dani i tropske noći – Tropske temperature su sve što pređe 30 stepeni preko dana, a tropske noći su sve što pređe 20 stepeni u minimumu. Imaćemo i tropske noći ovih dana. Najveća je neprijatnost to što stanovi neće moći da se ohlade. U ponedeljak se tokom noći očekuje i do 30 stepeni – kaže Ristić i dodaje:
– UV zračenje je visoko. Odjednom smo shvatili da smo u najsunčanijem delu godine i ono ide između 9 i 10, u avgustu će biti mnogo prijatnije – navodi meteorolog.
El Ninjo pravi haos u Kanadi – El Ninjo je temperatura vode na Pacifiku. Ona je iznad normale i kada se to desi imamo više toplotnih udara. Što se tiče Evrope ima malo istraživanja kako on utiče na Evropu. Dosta smo udaljeni. Ali se njegov uticaj može videti u Kanadi, gde temperature idu i do 38 stepeni, a bilo je čak i požara – rekao je Ristić za „Prvu“.
Izvor: Novosti
Članak „LUCIFER“ JAČA: IMAĆEMO TROPSKE NOĆI – EVO KADA STIŽE OSVEŽENJE se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.