Izvor: Radio Dunav, 14.Avg.2017, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LETO BEZ KOMARACA, ŠTA SE DOGODILO APATINSKOM NEPRIJATELJU BROJ 1?

U odnosu na prethodnu godinu ali i one ranije, Apatinci ne pamte leto u kojem je bilo moguće večernje sate provesti u prirodi ili prespavati noć otvorenih prozora a da prethodno nisu bili namazani Autanom ili nekim drugim sredstvom kojim bi se odbranili od najezde komaraca. Da je ove godine komaraca neuporedivo manje, pored građana primećuju i pecaroši, lovci, kupači te vikendaši koji aktivno provode vreme u prirodi i uz Dunav.
Ovu pojavu je za naš radio potvrdio i Dario Aćimović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << pr. preduzeća Ciklonizacija d.o.o iz Novog Sada koja obavlja posao suzbijanja komaraca na teritoriji opštine Apatin. Aćimović kaže da se u klopkama koje se postavljaju u našem gradu ove sezone nalazilo deset puta manje komaraca nego ranijih godina.
-Iako je prošla godina bila po broju komaraca iznad pedesetogodišnjeg proseka, ove godine njihov broj je deset puta manji.To potvrđuju postavljene klopke na kritičnim mestima, u delovima grada koji izlaze na reku, kao i u prigradskim naseljima koja imaju problema sa najezdom komaraca – kaže Aćimović.
Prema njegovim rečima ove godine su pravovremeno sprovedeni svi larvicidni tretmani, vršeni su tretmani biološkim i hemijskim preparatima odraslih jedinki iz vazduha i sa zemlje, a na ovakav smanjen broj je uticala i priroda, koja u ovoj godini nije dozvolila velika povećanja vodostaja. Smanjena je bila i količina padavina te visokih temperatura objašnjava Aćimović i dodaje da je sve ovo uticalo na to da ove godine nismo imali najezdu kao ranijih godina.
Aćimović dodaje da debeli minus koji je zahvatio mesec ipo dana naše krajeve i za koje većina građana misli da je desetkovao populaciju komaraca nije bitno uticao na njihov broj.
-Komarac polaže svoja jaja u vlažno tlo ili samu vodu. Jaja rečnog komarca mogu desetine godina preživeti u svim uslovima pa i onim ekstremnim, minusa i suše, sve dok se ne steknu optimalni uslovi, vlažnosti i temperature u kojima kreće novi ciklus. Kao primer, Aćimović navodi područija Skandinavskog poluostrva, Sibira i Severne Amerike u kojima vladaju surovi zimski uslovi i koje komarci uspešno preživljavaju kako bi se svake godine pojavljivali u istom broju.
Ono što izdvaja Apatin u odnosu na ostale gradove i mesta u Srbiji i čini ga kritičnim je blizina Kopačkog rita, prirodnog rezervata u kojem nije moguće obavljati tretmane suzbijanja komaraca a koji ujedno predstavlja večiti rezervora ovih insekata.
-U slučaju Apatina ali i Novog Sada koji ima u neposrednoj blizini Koviljski rit, gde po zakonu nije moguće vršiti tretmane neophodno je češće obavljati kontrolu i tretmane u rubnim pojasevima jer komarac prevaljuje deset i više kilometara u potrazi za hranom.
Takođe, on navodi da je proteklih nedelju dana u Apatinu ipak primećeno povećanje broja odraslih formi te da će Ciklonizacija uskoro obaviti još jedno zaprašivanje sa kojim bi se do kraja leta smanjio broj ovih insekata.
 

Nastavak na Radio Dunav...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.