Kakva je budućnost bioskopa?

Izvor: 025info.rs, 10.Sep.2014, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakva je budućnost bioskopa?

Razvojem tehnike, interneta, piraterije, postalo je jasno da su bioskopi u problemu. Zainteresovanost mladih za bioskopom kao oblikom večernje zabave odavno je opalo, pa tako možemo reći da veliki ekrani nisu više u modi.

Bilo kako bilo, poslednjih godina se malo poboljašala situacija u Srbiji, pa su čak i otvoreni neki novi bioskopi u većim gradovima, što je dobro jer pre nekoliko godina je došlo do situacije da su u jednom trenutku čak i gradovi kao što su Novi Sad i Niš >> Pročitaj celu vest na sajtu 025info.rs << bili bez ijednog bioskopa koji radi.

Veliki komercijalni bioskopi ulagali su u savremenu opremu za prikazivanje, u ozvučenje, marketing i sve što je moglo ponuditi ljudima ponudu što privlačnijom.

U Apatinu, za koji verujemo da deli sudbinu sličnih malih gradova, ukazuje se i novi problem.

Postojeća kinotehnička oprema u potpunosti je ispravna, ali sem audio opreme, potpuno je neupotrebljiva za digitalni filmski standard. O tome smo porazgovarali I sa Draganom Popovićem, urednikom bioskopskog programa u Kulturnom centru:

Gotovo svi filmovi snimaju se i distribuiraju u cilju bioskopskog prikazivanja u digitalnom obliku. Za njihovo prikazivanje potreban je digitalni projektor koji podržava DCP filmski standard i takav nov projektor  za 2D projekcije košta oko 40 hiljada evra. Dodatna oprema za 3D projekcije košta još oko 30 hiljada evra (polarizator, procesor, posebno filmsko platno i drugo). Znači, klasična filmska traka je "mrtva", a ovolika finansijska sredstva u ovoj ekonomskoj situaciji nismo nikako u mogućnosti obezbediti – rekao nam je Popović.

Smislenost ulaganja velikih sredstava u bioskop je veliko pitanje jer je jasno da ta sredstva ne mogu lako da se vrate zbog pada popularnosti bioskopa o čemu smo govorili na početku. Ipak, postoje načini na koje bioskop još uvek „preživljava“:

Pošto je obaveza Opštinskog kulturnog centra Apatin, pored ostalog, da građanima pruži mogućnost da pogledaju novi film, ova ustanova je zaključila ugovor sa prikazivačkom kućom „Art vista" iz Beograda koja unazad godinu dana vrši prikazivanje 2D i 3D filmova u Apatinu. Ovaj prikazivač ima pre svega ekonomski interes tako da obezbeđuje filmove koji imaju veliku gledanost, odnosno donose prihod. Prikazivanje nekomercijalnih, autorskih i art filmova za sada nije rešeno.

Iako 3D filmovi nisu bogzna kakva novotarija u filmskoj industriji, nije prvi put u istoriji sedme umetnosti da se na ovakav način publika vraća u bioskope. Ali, kada se formalne inovacije istroše, i ostane samo suština, šta možemo očekivati?

Ima li bioskop u Apatinu budućnost? I šta može biti rešenje, a koje su mogućnosti za to? Odgovor daje, još jednom, g. Popović:

Ima, verujem da ima budućnost, ali ne u obliku i na način kako je to bilo do sada. Komercijalni deo može biti zastupljen u meri u kojoj je to isplativo, ali težište programa mora biti pomereno ka nekomercijalnim filmskim programima koji bi sadržali autorske revije, revije kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova, te predstavljanje domaćih filmskih ostvarenja. Uslov za takav nov bioskop je nova digitalna oprema. Ovde se krug zatvara. Konačan sud o ovim pitanjima mora da izrekne naš osnivač, a to je SO Apatin. 

Novinar, video produkcija

email: nikola@025info.rs

Nastavak na 025info.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 025info.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 025info.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.