Izvor: Soko-zabava.info, 08.Nov.2017, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se spremiti za duže putovanje automobilom

Planirate duže putovanje sopstvenim vozilom. Pomisao na 10 sati vožnje vam izaziva stres i nervozu. Ne mora biti tako ukoliko se sve pripreme obave na vreme. Mnogi čak smatraju da je putovanje u sopstvenoj režiji daleko udobnije i prijatnije i pored toga što  zahteva potpunu koncentraciju vozača, a uglavnom i drugih putnika u kolima. Pre nego što krenete na put svojim automobilom, pobrinite se za ovih 10 stavki.

Pre odlaska na put obavezan je odlazak kod majstora u kog imate poverenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << i koji će proveriti u kakvom je stanju vaš automobil i savetovati vas da zamenite neke auto-delove ukoliko je potrebno. Ulje, kočnice, gume su nešto što se posebno gleda na ovom servisu. Više o ponudi kočionih sistema možete pogledati ovde. Nemojte posetu auto-mehaničaru da obavljate u zadnji čas, jer, iako idete samo preventivno, moguće je da se utvrdi neki veći kvar koji će zahtevati i duže vreme za popravku.

Spremite svu neophodnu dokumentaciju za put. Pretpostavljamo da vam se neće desiti da zaboravite vozačku i saobraćajnu dozvolu, kao i pasoše, ali ne zaboravite polisu osiguranja, kao ni zeleni karton ukoliko prolazite kroz zemlje u kojima je ovaj dokument i dalje neophodan.

U Auto-moto savezu Srbije, kao i u nekim osiguravajućim kućama, možete uplatiti osiguranje nazvano Pomoć na putu. U slučaju nepredviđenih okolnosti, kvara ili saobraćajne nezgode, bitno vam je da znate da nećete ostati na putu, već da će se neko pobrinuti da vam popravi auto ili ga odveze do najbližeg servisa, a vas do prenoćišta ukoliko se desi da popravka potraje. To vam je omogućeno kupovinom ovog osiguranje, ali vodite računa da to bude 5 dana pred polazak da bi ono bilo aktivno.

Ukoliko prvi put putujete na neku destinaciju, posebno ako je reč o inostranstvu, dobro je da proverite da li su mape na vašoj navigaciji ažurne. Nikako vam ne treba dodatni stres zbog eventualnog lutanja, a pogotovo ukoliko putujete s decom, kojoj će svaki minut i sat dužeg puta značiti i mogućnost za veću nervozu.

Pored toga što je finansijski kažnjivo ukoliko ne posedujete pribor za prvu pomoć, on vam i može, u slučaju iznenadne i neželjene nesreće, značiti dok ne dođe Hitna pomoć. Takođe, dobro je napomenuti da je u nekim zemljama, npr. Grčkoj, neophodan i protivpožarni aparat.

Deca putuju s vama. Da ne biste sa zadnjeg sedišta slušali vrisku i svađu, pripremite sve ono što može zabaviti vaše klince. Na prvom mestu su to njihove omiljene igračke, kao i neke potpuno nove koje će im zato i duže držati pažnju. Uvek možete ubaciti i omiljene crtane filmove na tablet ili mobilni i pustiti im kad se unervoze. S decom možete igrati pitalice, igru na slovo na slovo, kao i druge društvene igre koje vas ne ometaju u vožnji…

Omiljena muzika prijaće svima, red dečijih pesama, red onih za starije. Tu su i knjižice koje im možete čitati, a neka se u vašem prtljagu nađe i neka knjiga koja će baš vas opustiti.

Kada su u pitanju duža putovanja, morate brižljivo isplanirati i šta ćete jesti u pauzama ili tokom same vožnje. Grickalice će vas činiti budnim, ali napravite i sendviče, ponesite i neku voćku, keks ili čokoladicu koja će vam podići energiju.

Zbog eventualnih mučnina, pogotovo kod dece, ne savetuje se konzumiranje sokića tokom putovanja. Opremite se većom količinom vode, mada i ako ne ponesete dovoljno, kupićete dodatnu količinu na pumpi.

Ne libite se da pravite pauze smatrajući da će vam se tako putovanje odužiti. Kad god osetite da vam se prispavalo ili da vam je pala koncentracija, predahnite, protegnite noge, prošetajte, udahnite svež vazduh, pa čak i odspavajte, pa odmorni nastavite put.

Ukoliko put traje duže, raspitajte se o zanimljivim lokacijama koje možete posetiti, a koje su u blizini puta kojim idete. Neka putovanje bude i uživanje, pa priuštite sebi i prenoćište i kompletan obrok u nekom zanimljivom odmorištu.

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.