Izvor: Soko-zabava.info, 25.Maj.2022, 11:35

Kako se rešiti kondiloma?

Kondilomi su jedna od najčešće prenosivih bolesti putem seksualnog odnosa. Uzrokuje ih humani papiloma virus – HPV.

Dobra stvar je što se kondilomi mogu videti golim okom i napipati. Obično su to male izbočine, bradavice ružičaste boje. Neke mogu biti male, kao veličine susama, a neke mogu biti veličine graška. Dešava se da nestanu same od sebe, ali za to je potrebno nekad i do dve godine. Ipak, bolje ih je odmah ukloniti, jer dugotrajno nelečenje ovog virusa i kondiloma >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << može izazvati dalje komplikacije.

Kondilomi ili genitalne bradavice se lako prenose, putem seksa. Dovoljan je kontakt koža na kožu. Isto tako, osoba koja ima genitalne bradavice ne može ih preneti drugoj osobi prilkom pozdravljanja. Kondilomi se šire i prenoseuvek preko seksualnog odnosa, dodirivanjem genitalija ili putem oralnog seksa. Nakon infekcije, kondilomi izbijaju u roku od nekoliko nedelja. Međutim, često mogu proći meseci ili godine do pojave bradavica. To najčešće zavisi od imuniteta i stanja organizma. Zbog toga je teško odrediti vreme zaraze. Isto tako, moguće je imati virus, a ne dobiti bradavice. Ali, tada je isto tako moguće da se virus prenese dalje. Osoba ne zna da ima kondilome, nema nikakve simptome, a prenosi ih drugoj osobi.

Prvo što se primeti su bradavice. Bradavice izgledaju kao grube izrasline roze boje ili boje kože. Genitalne bradavice često imaju kvrgav izgled karfiola, a neke su ravne. Obično ne uzorkuju bol. Ujedno sa bradavicama ide i svrab i iritacija polnih organa. To svakako stvara osećaj nelagodnosti. Takođe, može doći do peckanja i blagog krvarenja. Tada je već vreme da se zakaže pregled kod lekara kako bi se tačno utvrdilo stanje i započelo lečenje.

Najčešće se pristupa laserskom uklanjanju bradavica. Na kožu se pre toga premaže lokalni anestetik. Lasersko svetlo uništava male krvne sudove unutar bradavica, prekidajući njihovo snabdevanje krvlju. Cela procedura traje oko 30 minuta. Nakon toga se dobija određen rastvo i krema kojom se koža neguje nakon intervencije. Ožiljci obično zarastaju u periodu do 14 dana.

Potrebno je uzdržavati se od sekualnih odnosa tokom oporavka. Kondilomi se mogu ukloniti i elektrokauterizacijom, tj. pomoću struje koja sagoreva bradavice, kao i zamrzavanjem tečnim azotom koji uništava kondilome. Retko kada je potrebno ponoviti tretman. Međutim, ne postoji lek za HPV, virus koji izaziva bradavice. Kao rezultat toga, može se desiti da se i pored uklanjanja, one pojave opet. Virus zauvek ostaje.

Ukoliko je trudnica u prošlosti imala kondilome, samim tim i HPV, potrebno je da to nagovesti svom ginekologu. Iako HPV obično ne utiče na trudnicu ili bebu, lekar će ipak proveriti da li ima bilo kakvih abnormalnosti tokom trudnoće. Ukoliko postoji aktivna infekcija tokom trudnoće, često se dešava da tada kondilomi budu veći. Velike bradavice mogu izazavati krvarenje tokom porođaja, a ponekad ako se nalaze na zidu vaginu mogu otežati vaginalno rastezanje tokom porođaja. Veoma retko genitalne bradavice se prenose na bebu tokom porođaja. Naravno, ukoliko kondilomi po broju i veličini postanu abnormalni, onda se preporučuje carski rez. Neke veće bradavice se mogu ukloniti i tokom trudnoće. Lekar se može odlučiti da to uradi lokalno, hirurškim uklanjanjem ili zamrzavanjem tečnim azotom.

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.