Izvor: Soko-zabava.info, 28.Sep.2017, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se boriti sa gingivitisom?

Dešava se da vam desni krvare tokom pranja zuba i ne znate o čemu se radi, a ipak imate strah od stomatologa, pa biste radije bez mnogo muke da rešite problem koji imate u usnoj duplji?

Krvarenje desni, osetljivo i otečeno zubno meso kao i neprijatan zadah najčešći su simptomi gingivitisa. Naime, gingivitis ili upala desni nastaje usled nepravilne oralne higijene, pa ukoliko ne praktikujete da perete zube najmanje dva puta dnevno i ne koristite zubni konac posle obroka, znajte da >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << posledica toga može biti upravo upala desni.

Iako upala desni nekada nije praćena bolovima i ni ne znate da imate ovo oboljenje usne dublje, treba da imate na umu da nju izaziva nagomilavanje bakterija u ustima. Njihovo bujanje dovodi do pojave zubnog plaka, a upala desni se najčešće javlja oko više zuba. Ukoliko se ona pojavi oko samog jednog zuba znajte da je tada došlo do nastanka infekcije koju su izazvale bakterije u ustima. Iako nekada ne boli, već je upala desni praćena crvenilom i otokom, nemojte da mislite da je bezazlena i da će proći sama od sebe, jer se to neće desiti. Kada se pojavi oko jednog zuba, gingivitis često postaje i glavni uzrok ispadanja tog zuba, tako da obratite pažnju na vreme.

Kada su ustanovljeni uzroci nastanka gingivitisa, treba znati na koji način se upala desni leči. Naime, da bi se ubažili simptomi i sprečilo širenje ove bolesti, kao i pojava nekih ozbiljnijih oboljenja, pa i samo ispadanje zuba neophoda je redovna terapija i svakodnevna briga i tretman usne duplje. Adekvatna oralna higijena, ali i profesionalna nega zubnog tkiva i samih zuba učiniće da upala desni postane ružan san.

Prvo i osnovno pitanje jeste odakle početi sa lečenjem. Naravno, najpre treba proceniti da li u usnoj duplji ima zubnog plaka i da li na vašim zubima ima kamenca, a to će vam reći vaš stomatolog. Kada se uspostavi jasna dijagnoza, stomatolog će vam preporučiti adekvatnu i redovnu negu koja će podrazumevati korišćenje konca za zube, uputstvo za svakodnevno čišćenje i pranje zuba, ali i upotrebu tečnosti kojom ćete ispirati vašu usnu duplju. Osim svakodnevne brige o zubima, neophodni su i  redovni stomatološki pregledi, jer će mišljenje stručnjaka i te kako doprineti očuvanju zdravlja vaših zuba.

Kada je u pitanju prirodno lečenje zuba, od vas se očekuje da se pridržavate jasnih pravila za održavanje higijene usne duplje. Redovna oralna higijena sprečiće bujanje bakterija koje su najčešći uzročnik upala desni. A prirodni preparati koji vam mogu pomoći su maslinovo ulje, propolis, slana voda, ćaj od žalfije ili kamilice, namirnice bogate C vitaminom, ali i vitaminom D, kao i upotreba eteričniih ulja. Ukoliko u kuhinji imate ulje origana ili karnfilića, pomešajte ga sa vodom i utrljate ga u desni, jer ova ulja imaju antibakterijsko dejstvo. Takođe, konzumirajte namirnice poput kivija, manga, limuna i pomorandže, jer su one bogate vitaminom C i D, a ako imate u kuhinji maslinovo ulje, ono može takođe da vam posluži za ispiranje usne duplje. I rastvor propolisa ima efikasno dejstvo u borbi protiv bakterija, baš kao i kamilica ili žalfija, zato trk u kuhinju i pogledajte šta možete da iskoristite kako bi vaše desni ponovo bile lepe i zdrave.

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.