Izvor: Soko-zabava.info, 17.Okt.2016, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako početi sa treninzima u teretani?

Ukoliko ste nedavno krenuli u teretanu ili tek planirate da krenete, veoma je važno kako da započnete svoje treniranje. Naravno, uz vas će uvek biti trener koji će vam dati tačne instrukcije i preporučiti odgovarajući način vežbanja.

Jedino vas pravilan početak treniranja može dovesti do željenih rezultata. Ipak, u ovom članku mi ćemo vam reći neke osnovne stvari koje treba da znate pre nego što odete u teretanu i započnete svoje treniranje.

Pre svega, važno >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << je da ne dođete u teretanu sa mišljenjem da ste gori od drugih, da ste najslabiji ili najdeblji i da svi izgledaju i mogu da rade mnogo bolje od vas. To je potpuno pogrešan stav. Imajte na umu da svako može da stekne kondiciju i da smrša i normalno je da nećete biti u formi kao neko ko ide u teretanu mesecima ili godinama.

Lagano zagrevanje. Prva i osnovna stvar pre nego što počnete da trenirate jeste da se dobro zagrejete. Zagrevanje je neophodno kako bi se povećala temperatura i prokrvljenost u telu. U tom slučaju preporučuje se da desetak minuta radite na nekoj od kardio sprava. Možete izabrati traku za trčanje, vožnju bicikla ili steper. Zatim, zagrejte vrat, zglobove ruku, kolena i ostale delove tela. Zapamtite da je zagrevanje od ključne važnosti da biste se sačuvali od povreda i da bi vaše telo izdržalo sve napore.

Rad sa manjim težinama. Kada ste se dobro zagrejali, možete krenuti na neku od sprava koju vam instruktor preporuči. Važno je da radite sa težinama koje zahtevaju veoma mali fizički napor. Prvi treninzi treba da se prilagode vašim mogućnostima i vašoj formi i nikako ne treba preforsirati organizam.

Više različitih vežbi. Preporučuje se da na početku treniranja radite veći broj različitih vežbi i više ponavljanja sa manjim težinama. Na taj način ćete angažovati sve grupe mišića. Možete kombinovati vežbe za grudi sa vežbama za leđa i noge, kao i sa vežbama za stomak. Vremenom ćete naravno povećavati broj ponavljanja i težine sa kojima radite.

Koncentrišite se na tehniku izvođenja vežbe. Važno je da se koncentrišete na tehniku izvođenja neke vežbe, jer u početku verovatno nećete biti sposobni da kontrolišete i disanje, pravilnost izvođenja vežbe itd. Prva dva ili tri treninga je dovoljno samo da se priviknete na odgovarajuću vežbu, a kasnije se trudite da je izvedete što pravilnije.

Trener će vam reći koji mišić pri određenoj vežbi treba da osetite. Ukoliko primetite da vi ne osećate da taj određeni mišić radi, to znači da ne radite pravilno. U tom slučaju pitajte vašeg trenera za savet.

Da biste neku vežbu izveli pravilno, veoma je važno disanje. Naime, potrebno je da znate da uvek treba da izdišete kada radite teži deo pokreta, odnosno kada završavate određeni pokret. To znači da uvek udišete u momentu kada počinjete određenu vežbu. Zapamtite ovo pravilo jer ono će vam biti od koristi i kasnije tokom vežbanja.

Videli ste kako treba započeti vežbanje u teretani. Najvažnije je da se ne preforsirate odmah na početku jer to može dovesti do veoma bolne i neprijatne upale mišća.

Ta upala vas dalje može sprečiti da trenirate i kasnije će vam trebati mnogo više vremena da dođete do željenih rezultata.

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.