Izvor: Soko-zabava.info, 19.Sep.2016, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da uštedite na auto delovima

Uvek kada se auto pokvari to znači novi trošak, i to je onaj trenutak kada svi pomisle da je, eto, možda bolje da auto i nemaju: auto delovi su skupi, za popravke su potrebne vrtoglave cifre…

Međutim, postoje načini na koje možete uštedeti i sprečiti da se Vaš ljubimac pokvari. Morate samo biti malo pažljiviji i nećete morati da brinete.

Nejpre, stručnjaci savetuju da nikako ne smete voziti ako Vam sija lampica koja obaveštava da je gorivo na rezervi. Ovo može >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << izazvati da se mnogi auto delovi pokvare, te da Vas to košta više nego kupovina još neke litre benzina.

Kada ima malo goriva, automobil aktivira druge načine da „povuče“ energiju koja mu je potrebna za vožnju. Tako se stvara poseban pritisak na motor i ostale auto delove iz ovog segmenta.

Pritom, sa dna rezervoara gorivo povlači sav talog, opiljke, prljavštinu i slično, koji takođe veoma mogu štetiti motoru. Zato je veoma važno da vodite računa o tome da Vam rezervoar bude uvek makar skoro pun.

Možda ovo već znate, ali nije zgoreg da napomenemo: auto delovi na koje se vrši konstantni pritisak, čak i onda kada isti nije potreban, poput kvačila, logično se mnogo lakše kvare.

Primera radi, sistem kvačila i svi auto delovi koji u njega spadaju češće će biti zamenjeni ako ste malo grublji tip vozača koji vozi brzo, što isto važi i za kočnice kada je u pitanju naglo kočenje, skretanje i slično.

Tačno je da gradska vožnja neretko zahteva ovakve reakcije, ali ako ih konstantno ponavljate onda ćete morati da auto delove koje spadaju u ova dva sistema – kočioni i sistem kvačila – menjate češće nego što je predviđeno.

Pokušajte, dakle, sa „mekšim“ stilom vožnje.

Zlu ne trebalo, dobro je znati i da se mnogi auto delovi mogu nabaviti i kao polovni. Tako ne morate ugrožavati svoju i bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju jer Vam je napukao retrovizor, na primer, jer njega mžete kupiti kao polovnog.

Isto važi i za sva stakla na autu, kao i za one auto delove poput branika, svetala, menjača i brisača. Ovde možete značajno uštedeti, a opet imati i estetski zadovoljavajući i u potpunosti opremljen auto.  Isto važi i za unutrašnjost Vaših kola, koju takođe mogu sačinjavati polovni auto delovi, od sedišta do tapacirunga.

Polovni auto delovi mogu se kupiti na auto otpadima i na internet stranicama, a svakako mnogo štede i mnogo su bolji izbor od istih ovih novih, a nekvalitetnih delova sumnjivih proizvođača.

Veći kvarovi koje auto delovi mogu imati izbegavaju se, naravno, redovnim srevisiranjem kola, tokom kojeg se proverqava čitavo stanje automobila i obavljaju sitnije popravke, upravo kako bi se sprečile one veće i skuplje.

Stoga je glavni savet da svog ljubimca redovno vozite na veliki i mali servis, tokom kojih će možda biti potrebe da se pojedini auto delovi zamene, a u zavisnosti od procene koju će Vam dati Vaš automehaničar.

Da li Vi redovno servisirate svoj automobil i koje metode uštede predlažete?

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.