KINESKE KOMPANIJE PREDNJAČE MEĐU NAJVEĆIM IZVOZNICIMA U SRBIJI U 2023. GODINI

Izvor: TimockeVesti.net, 26.Feb.2024, 06:01

KINESKE KOMPANIJE PREDNJAČE MEĐU NAJVEĆIM IZVOZNICIMA U SRBIJI U 2023. GODINI

Podaci Ministarstva finansija Srbije za 2023. godinu otkrivaju da su kineske kompanije dominirale na listi najvećih izvoznika, doprinoseći značajnoj vrednosti od sedam milijardi evra. Najveći izvoznik prošle godine bio je Srbija Ziđin Majning, vlasnik rudnika „Čukaru Peki“ u okolini Bora, čiji je izvoz dostigao impresivnih 1,15 milijardi evra.
Ziđin Koper iz Bora je samostalno doprineo sa 746,3 miliona evra, a ove dve sestrinske firme zajedno su ostvarile gotovo dve milijarde evra >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << prihoda na stranim tržištima, rušeći prethodne rekorde. Hbis group Serbia, vlasnik železare u Smederevu, zauzeo je treće mesto s izvozom čelika u vrednosti od 549,1 milion evra. Ipak, bilježi se manji izvoz u poređenju s 2022. godinom, što se delimično može pripisati smanjenju proizvodnje usled stavljanja jedne peći na režim tihog hoda.
S obzirom na globalni rast vrednosti čelika od preko 30% u prethodnoj godini, smanjenje izvoza može biti rezultat i kvota koje je EU nametnula na uvoz čelika iz trećih zemalja. Dodatno, uvođenje novih regulativa o kontroli emisije ugljen-dioksida u EU moglo bi dodatno uticati na smanjenje izvoza, a Hbis planira nove investicije u Srbiji fokusirane na energetsku efikasnost i zelenu tranziciju.
Kada je reč o evropskim kompanijama, ZF iz Pančeva se ističe kao najveći izvoznik, udvostručujući izvoz u odnosu na prethodnu godinu. Sa izvozom od 504,8 miliona evra, ZF se pozicionirao na četvrtom mestu, dok je nemački Leoni iz Prokuplja zauzeo peto mesto sa izvozom od 489,3 miliona evra, beležeći rast od oko 100 miliona evra u odnosu na prethodnu godinu.
Na listi najvećih izvoznika u Srbiji nalaze se i Tigar tyres iz Pirota, Robert Bosch iz Beograda, Henkel iz Beograda, Yura iz Rače, Naftna industrija Srbije, Hemofarm iz Vršca, SCM power iz Beograda, Philip Morris iz Niša, Minth automotive iz Loznice i Gorenje iz Valjeva, s iznosima između 277,5 miliona i 454,9 miliona evra. Ovi rezultati svedoče o raznovrsnosti i rastućoj konkurenciji među najvećim izvoznicima u Srbiji.
Članak KINESKE KOMPANIJE PREDNJAČE MEĐU NAJVEĆIM IZVOZNICIMA U SRBIJI U 2023. GODINI se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.