KAKO ZAŠTITITI SVOJA PRAVA U SLUČAJU POSKUPLJENJA MOBILNIH USLUGA

Izvor: TimockeVesti.net, 17.Feb.2024, 06:32

KAKO ZAŠTITITI SVOJA PRAVA U SLUČAJU POSKUPLJENJA MOBILNIH USLUGA

Pojedini mobilni operateri najavili su povećanje cena svojih usluga od 1. marta, što je izazvalo zabrinutost korisnika. Važno pitanje koje većinu interesuje jeste kako će ovo poskupljenje uticati na korisnike koji su već potpisali ugovore, posebno one koji otplaćuju uređaje uz ugovor.
Prema informacijama iz Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (Ratel), Zakonom o elektronskim komunikacijama propisano je da operateri moraju obavestiti korisnike najmanje >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << 30 dana unapred o nameri jednostrane izmene uslova ugovora. Ovo obaveštenje treba biti jasno i razumljivo, a korisnicima se daje pravo na raskid ugovora bez dodatnih troškova u roku od 30 dana od dana prijema obaveštenja.
„Korisnik ima pravo na raskid ugovora, bez obaveze plaćanja posebnih troškova, ako najavljenim izmenama bitno menjaju uslove ugovora na način koji nije u korist korisnika“, ističu iz Ratela. To posebno važi kada su u pitanju specifikacije usluga i uslovi za korišćenje usluga u vezi s ponuđenim promotivnim pogodnostima.
Uz to, korisnici koji otplaćuju uređaje uz ugovor imaju pravo na otkup uređaja uz isplatu preostale ugovorene ili povlašćene cene, ukoliko žele raskinuti ugovor iz bilo kojeg razloga.
Potrošačke organizacije dodatno ističu da Zakon o zaštiti potrošača štiti korisnike. Trgovci uslugama od opšteg ekonomskog interesa, uključujući elektronske komunikacije, dužni su obavestiti potrošače o promenama cena ili opštih uslova ugovora najkasnije 30 dana pre njihove primene. Ovo obaveštenje treba sadržavati sve detalje, uključujući izmenu metodologije formiranja cena. Ukoliko lično obaveštavanje nije moguće, trgovac je dužan obavestiti potrošače javno.
U svetlu ovih informacija, korisnici mobilnih usluga imaju jasne smernice kako zaštititi svoja prava u slučaju najavljenog poskupljenja. Važno je pratiti obaveštenja od strane operatera i, ukoliko je potrebno, reagovati na vreme kako bi sačuvali svoje interese.
Članak KAKO ZAŠTITITI SVOJA PRAVA U SLUČAJU POSKUPLJENJA MOBILNIH USLUGA se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.