УKИДА СЕ ЗАKУП ЗЕМЉИШТА У ЈАВНОЈ СВОЈИНИ, ОСТАЈЕ НАKНАДА О ПРИВРЕМЕНОМ KОРИШЋЕЊУ ЈАВНЕ ПОВРШИНЕ

Izvor: Radio Dunav, 11.Maj.2021, 13:24

УKИДА СЕ ЗАKУП ЗЕМЉИШТА У ЈАВНОЈ СВОЈИНИ, ОСТАЈЕ НАKНАДА О ПРИВРЕМЕНОМ KОРИШЋЕЊУ ЈАВНЕ ПОВРШИНЕ

Одборници Скупштине општине Апатин на данашњој деветој седници, усвојили су предлог измена и допуна Одлуке о постављању мањих монтажних објеката привременог карактера којом се регулише остваривање права на заузеће јавних и других површина у јавној својини општине Апатин, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << односно добијање локације за постављање мањих привремених монтажних објеката. Известилац предлога одлуке био је Синиша Јовановић, руководилац Одељења за стамбено комуналну делатност, заштиту животне средине, урбанизам, грађевинске и имовинско правне послове.
-Према постојећој одлуци, општина је издавала делове јавних површина у закуп ради постављања привремених објеката и закључивала уговоре о поменутом закупу са закупцима. У складу са општинским одлукама о висини закупа, а које су зависиле од врсте објекта, његове величине и локације где се налази, локална самоуправа је даље наплаћивала закупнину. Међутим у складу са одредбама Закона о накнадама за коришћење јавних добара („Сл. Гласник РС“ бр. 95/2018 и 49/2019) корисници простора на јавним површинама су обавезни да плаћају накнаду за коришћење јавне површине за постављање мањих монтажних објеката (киоска, башти и других објеката). Ову накнаду решењем утврђује Одсек за локалну пореску администрацију у складу са одредбама Одлуке о накнадама за коршћење јавних површина на теритoрији општине Апатин и тарифе накнаде за коришћење јавних површина („Сл. лист општине Апатин“ бр. 3/2019). Да би се избегло двоструко наплаћивање од стране општине по истом основу (закупнина јавне површине и накнада за коришћење јавних површина) било је неопходно је извршити измене и допуне предметне Одлуке. Предложеним изменама и допунама бришу се термини: закуп, закуподавац, закупац, закупнина, уговор о закупу и сл., а уводе се термини: давалац, лице које је остварило право на коришћење грађевинског земљишта, уговор о привременом коришћењу грађевинског земљишта, накнада за доделу локације на коришћење и сл. Предложеном одлуком предмет јавног надметања је остваривање права на локацију, односно дела јавне површине ради постављања привременог објекта, док се накнада коришћења јавне површине плаћа месечно према општинској одлци, а у зависности од величине и врсте објекта, зоне локације у насељу и сл. Нема плаћања и закупнине, рекао је Јовановић образлажући ову одлуку.
Почетна висина износа који је предмет надметања ради остваривања права на локацију се утврђује тако што се дневни износ накнаде по м2, по зонама и врсти објеката који су утврђени tарифом о накнада за коришћење јавних површина, множи са 180 дана (6 месеци).
Према новој скупштинској одлуци у наредних 90 дана се обавезује надлежно одељење општинске управе да сачини одговарајуће анексе постојећих уговора о закупу са закупцима у смислу да се они преименују у уговоре о привременом коришћењу јавне површине и којим ће практично престати обавеза плаћања закупнине.
The post УKИДА СЕ ЗАKУП ЗЕМЉИШТА У ЈАВНОЈ СВОЈИНИ, ОСТАЈЕ НАKНАДА О ПРИВРЕМЕНОМ KОРИШЋЕЊУ ЈАВНЕ ПОВРШИНЕ appeared first on Radio Dunav.

Nastavak na Radio Dunav...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.