Još manje novca za lokalne samouprave, gradonačelnici ćute

Izvor: N1 televizija, 26.Sep.2016, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još manje novca za lokalne samouprave, gradonačelnici ćute

Srbija za lokalne samouprave izdvaja devet puta manje nego za republičku kasu, pokazalo je istraživanje Nacionalne koalicije za decentralizaciju u kojoj tvrde da bi novi Zakon o izmenama zakona o finansiranju lokalnih samouprava i dodatno smanjenje prihoda neke od njih mogao da dovede i do bankrota.

Čelnici gradova i opština se, međutim, o novom Zakonu i posledicama ne izjašnjavaju.

Kada je gradonacelnik Niša bio Vladimir Petrović izgrađena je vodovodna mreža, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << niški Aerodrom, Dom zdravlja, kupljen prvi skener, renovirano Narodno pozorište.

„Tad je i bilo para. Opština je tada skupljala porez i slala državi ono što joj pripada. Sad je obrnuto – država skuplja pa šalje ili ne šalje“, kaže Vladimir Petrović, gradonačelnik Niša od 1974. do 1979.

Koliko tačno prihoda država šalje, izračunali su u Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju. Koristili su podatke Ministarstva finansija po kojima su svi gradovi, opštine i AP Vojvodina prošle godine dobili 11,68 odsto ukupnih budžetskih prihoda.

„Naše istraživanje je pokazalo da je stepen prihoda koji dobijaju lokalne samouprave u značajnom opadanju od 2012. godine i da se to radi u korist republičkog budžeta koji postaje sve veći i sve obimniji i otud možda i neki od pozitivnih pokazatelja u republičkom budžetu“, navodi Mladen Jovanović, Nacionalna koalicija za decentralizaciju.

U korist republičkog budžeta je i novi Zakon o izmenama zakona o finansiranju lokalne samouprave, koji će se, ako bude usvojen, primenjivati od početka sledeće godine.

„Ja mislim da je to nedopustivo. Lokalni budžeti moraju da budu veći, naravno i nadležnosti i odgovornost“, smatra Zoran Živković, gradonačelnik Niša od 1997. do 2000.

Šta o ovoj temi misli sadašnji gradonačelnik nije želeo da kaže. Ranije je izjavio da će izgubljeni novac nadomestiti kroz projekte. U NKD kažu da su, radeći istraživanje takođe nailazili na ćutanje – lokalni lideri nezvanično se žale, a zvanično ne reaguju.

„To je pitanje izbornog sistema i pitanje čiji su oni predstavnici. Naši gradonačelnici uglavnom su predstavnici svojih partija i odgovorni su šefovima svojih partija, iako je niški budžet npr u vrlo lošem stanju i svi mi znamo koliko puta je bio blokiran svih ovih godina“, navodi Jovanović.

Prošle godine, da bi se održala tekuća likvidnost budžeta, Grad je uzeo novi kredit. Kako će smanjeni prihodi uticati na budžet javnost još nije obaveštena.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Devet puta manje za lokalnu samoupravu nego za republiku

Izvor: N1 televizija, 26.Sep.2016

Srbija za lokalne samouprave izdvaja devet puta manje nego za republičku kasu, pokazalo je istraživanje Nacionalne koalicije za decentralizaciju...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.