Izvor: Soko-zabava.info, 18.Jan.2019, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedan HDMI kabl za multikonekciju

Danas je sasvim normalno povezati mobilni telefon sa lap topom, lap top sa televizorom ili telefon sa televizorom. Ko je nešto stariji, veoma dobro se seća da je povezivanje nekog uređaja sa televizorom bilo veoma komplikovano, jer kablovi često nisu hteli da funkcionišu iako su bili u redu, a osim toga, bilo je potrebno postaviti posebno one za video, posebno one za audio prenos, te ih je imalo mnogo, čak i previše.

Danas, sve što je potrebno za povezivanje nekog uređaja sa televizorom >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << jeste određen HDMI kabl, koji savršeno prenosi i sliku i ton, bez potrebe za nekim drugim kablom. Međutim, često je potrebno obraditi više pažnje prilikom biranja HDMI kabla, jer ima dosta vrsta, a potrebno je naći i kupiti odgovarajući.

Postoji nekoliko različitih priključaka HDMI kablova, što čini malo komplikovanijim izbor i kupovinu istog. Veoma je važno da znate kakav izlaz ima vaš lap top, na primer, a posebno kakav ulaz ima vaš televizor, jer ćete na samo taj način moći pravilno da odaberete HDMI kabl. Priključci se dele u nekoliko tipova. HDMI kabl tipa A i tipa B, jeste najčešći tip, budući da se nalazi u računarima, lap topovima, televizorima, te je tako i najzastupljeniji.

Pored toga, tu je tip C, koji se koristi kod notebook računara, kod tableta, dok je tip D predviđen za male tablete i pametne telefone. Postoji i tip E, koji ima zaštitu od ulaska prašine, nekih sitnih čestica, ali se oni koriste u određenim uslovima i nisu toliko zastupljeni. Ono što je većini najčešće potrebno jesu ulazi/izlazi tipa A i B.

Dužina kabla je najpre određena vašim potrebama. HDMI kabl se najčešće prodaje u dužini do 10 metara, što je sasvim dovoljno, budući da je za kućnu upotrebu najbolje odabrati HDMI kabl dužine od 5 do 7,5 metara. Naravno, HDMI kablovi se mogu naći u prodaji i do 20 metara, a za potrebe nekih firmi i kompanija se izrađuju i u dužinama do neverovatnih 100 metara.

Dve osnovne vrste HDMI kabla jesu HDMI 1.0 i novija verzija, HDMI 2.0. Međutim, verzija HDMI 2.0 nije kompatibilna sa drugim verzijama, te se tako ovaj HDMI kabl uzima samo ako znate da je jedino on taj koji vam je potreban, zbog čega izbor pada na HDMI 1.0 i to u okviru njega najčešće na HDMI kabl 1.3 ukoliko je vaš televizor napravljen pre 2010. godine, odnosno HDMI kabl 1.4 ukoliko je televizor novije generacije. Naravno, i u ovim verzijama postoje određene razlike, ali će se pronaći način da funkcionišu čak i onda kada ne uzmete baš pravu koja je vama potrebna.

Najvažnija stavka prilikom kupovine HDMI kabla jeste to da znate koji izlaz poseduje vaš lap top ili drugi uređaj koji biste povezali sa televizorom, te koji ulaz poseduje vaš televizor. Samo na taj način ćete najbolje i najbrže kupiti HDMI kabl koji vam je potreban za jednostavno i brzo povezivanje određenog uređaja sa televizorom kojim imate. Razlike su svakako u tome da li se radi o uređajima i televizorima starije ili novije generacije, ali samo povezivanje se vrši na skoro isti način.

Pričitajte još zanimljivih tema sa našeg bloga.

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.