JOŠ JEDNA PRIČA O SRPSKOJ KRALJICI MARIJI, ĆERKI RUMUNSKOG KRALJA FERDINANDA

Izvor: TimockeVesti.net, 30.Jan.2024, 06:02

JOŠ JEDNA PRIČA O SRPSKOJ KRALJICI MARIJI, ĆERKI RUMUNSKOG KRALJA FERDINANDA

Valjevo, 30. januar – U Narodnom muzeju Valjevo, sugrađani su imali priliku da uđu u svet kraljice Marije Karađorđević kroz izložbu „Moja priča o kraljici Mariji“. Autor izložbe, Aleksandar Petarić, lingvista iz Valjeva, otkrio je svoje osamnaestogodišnje istraživanje života, lika i dela ove značajne istorijske ličnosti.
Izložba, koja je bila otvorena u galeriji Narodnog muzeja, predstavila je posetiocima replike venčane haljine i nakita kraljice Marije, zajedno s brojnim >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << fotografijama koje su dočarale različite aspekte njenog života. Kroz autentičan prikaz, Aleksandar Petarić približio je kraljicu Mariju javnosti na poseban način.
Kraljica Marija – Narodna Majka
Aleksandar Petarić, govoreći o kraljici Mariji, naglasio je njen humanitarni rad i posebnu vezu s narodom. Kao treća kćerka rumunskog kralja Ferdinanda i kraljice Marije, kraljica Marija postala je kraljica Srba, Hrvata i Slovenaca udajom za kralja Aleksandra Karađorđevića. Autor izložbe istakao je da je kraljica Marija, poznata i kao Minjon, osnovala fond za siromašnu i bolesnu decu, stare i nemoćne, te da je nesebično podržavala bolnice, crkve, škole i domove širom zemlje.
Humanitarni Doprinos i Nesebičnost
Nakon ubistva kralja Aleksandra, kraljica Marija je, prema rečima Aleksandra Petarića, nastavila s humanitarnim radom. Iako je po predbračnom ugovoru primala šest miliona dinara godišnje, koristila je samo četvrtinu te sume za sebe i svoju decu, dok je ostatak davala u humanitarne svrhe. Pomogla je izgradnju Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“, Dečje klinike u Tiršovoj, i Ginekološko-akušerske klinike Medicinskog fakulteta u Beogradu.
Nesebičnost koja Prevazilazi Granice
Ističući neverovatnu predanost kraljice Marije, Petarić je naglasio da je čak i tokom Drugog svetskog rata, dok je bila u Londonu na lečenju, slala pomoć našem narodu širom sveta. Iako joj je kasnije zabranjen povratak u zemlju, a imovina konfiskovana, kraljica Marija je ostala posvećena humanitarnom radu do kraja života 1961. godine.
Istraživanje i Inspiracija
Aleksandar Petarić je istakao da je njegova priča čisto istorijska, izdvojena od politike. Počevši istraživanje na osnovu članka iz novina iz 2005. godine o kraljičinom nakitu, Petarić je razgovarao s istoričarima, proučavao literaturu, stare časopise i koristio informacije s rumunskih sajtova. Ovo neobično istraživanje mladog lingviste pokazalo se kao pravo blago za zajednicu.
Kreativni Pristup Izložbi
Gordana Pajić, etnolog i muzejski savetnik u Narodnom muzeju Valjevo, pohvalila je kreativan pristup Petarića. Osim istorijskih činjenica, on se bavio i starim zanatima, proizvodnjom nakita i modom dvadesetih i tridesetih godina. Na izložbi se posebno istakla replika venčanice koju je kraljica Marija nosila na venčanju, s detaljima kao što su dijamanti i zlatni šik koji odražava rumunske narodne običaje tog vremena.
Izložba „Moja priča o kraljici Mariji“ ne samo da je donela dašak prošlosti Valjevu, već je i pružila posetiocima uvid u život kraljice Marije Karađorđević na način koji će ostati urezan u sećanju.
Članak JOŠ JEDNA PRIČA O SRPSKOJ KRALJICI MARIJI, ĆERKI RUMUNSKOG KRALJA FERDINANDA se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.