Iz Zavoda za javno zdravlje o malim boginjama

Izvor: KovinEkspres.rs, 18.Dec.2014, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz Zavoda za javno zdravlje o malim boginjama

Saopšenje za javnost Zavoda za javno zdravlje Pančevo

Morbili - akutno zarazno virusno ( morbila virus) oboljenje obično sa iznenadnom pojavom visoke temperature, konjuktivitisom, curenjem iz nosa, kašljem, glavoboljom . Nakon toga 3-7 dana javljaju se ospa makulopapularna, prvo na licu a potom na trupu i ekstremitetima koja traje 4-7 dana.

Rezervoar bolesti – Čovek.

Način prenošenja – Vazdušno kapljičnim putem, ili u direktnom kontaktu sa sekretima >> Pročitaj celu vest na sajtu KovinEkspres.rs << iz grla i nosa inficiranog.

Inkubacija – od 7-18 dana obično 14 dana

Period zaraznosti – nešto pre pojave simptoma i 4 dana po izbijanju ospe.

Osetljivost i otpornost – svi koji nisu preboleli ili nisu uspešno vakcinisani

Prevencija: Imunizacija – Po kalendaru obavezne imunizacije lica određenog uzrasta, vakcina protiv malih boginja, zauški i rubele (MMR) daje se u drugoj i sedmoj godini života deteta.

ZNAČAJ IMUNIZACIJE: Jedina pouzdana i efikasna mera u sprečavanju bolesti, komplikacija bolesti, smrti od određenih zaraznih bolesti, a koja je zakonski regulisana – Programom obaveznih imunizacija stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti.

U našoj zemlji je vakcina protiv morbila (monovakcina) uvedena 1971. godine, MM (dvovalentna, morbili/mumps) 1981. godine, a kombinovana MMR (morbili, mumps, rubela) 1991. godine, ali je zbog prekida u snabdevanju njena kontinuirana primena počela 1994. godine. Primenom žive atenuirane vakcine ostvaruje se zaštitni nivo antitela u 95% kod dece koja su vakcinisana sa navršenih 12 meseci, pa čak i 98% kod dece vakcinisane sa 15 meseci i kasnije. Serološke studije pokazuju da se kod 99% osoba koje su primile 2 doze vakcine u uzrastu nakon navršenih 12 meseci razvio adekvatan imunološki odgovor.

Na teritoriji Južnobanatskog okruga obuhvat MMR vakcinom je preko 95% koji obezbeđuje sprečavanje nastanka obimnih epidemija.

Centru za prevenciju i kontrolu bolesti ZZJZ Pančevo 11. i 12.decembra 2014. godine prijavljena su dva slučaja kod kojih se sumnja na Morbile, jedna iz opština Pančevo koja je odbačena, a jedna iz opštine Vršac koja je laboratorijski potvrđena. Obolela osoba nije vakcinisana.

Svaka osoba koja je bila u kontaktu sa obolelim od Morbila i ima povišenu temperaturu, makulopapularnu ospu, kašalj, curenje iz nosa treba da se javi izabranom doktoru, radi lečenja.

Mr sci med. dr Slađana Tomi, specijalista epidemiologije

Nastavak na KovinEkspres.rs...






Povezane vesti

Pojavile se male boginje u južnom Banatu

Izvor: Pančevac-online.com, 18.Dec.2014

Centru za prevenciju i kontrolu bolesti Zavoda za javno zdravlje Pančevo prošle nedelje prijavljena su dva sumnjiva slučaja obolevanja od morbila (malih boginja). Kako se navodi u saopštenju ove ustanove, kod jedne osobe iz opštine Vršac prisustvo zaraze je laboratorijski potvrđeno, a ona nije...

Nastavak na Pančevac-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KovinEkspres.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KovinEkspres.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.