Ikonom darovan Hram u Deliblatu

Izvor: KovinEkspres.rs, 15.Sep.2014, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ikonom darovan Hram u Deliblatu

Deliblato – Dan Svetog Josifa, novog Temišvarskog zaštitnika Banata po prvi put u Srbiji obeležen je u ponedeljak u Rumunskoj pravoslavnoj crkvi u Deliblatu. Bogosluženje, koje je tim povodm održano, ujedno je bilo i prilika da se osvešta nova ikona Svete Trojice, zaštitnika Hrama, iznad samih ulaznih vrata, koju su darovali Viktorija Bogdan Matić i njen brat Žika Bogdan, a oslikali ikonopisac Momir Knežević iz Vršca i Milovan Matić iz Kovin.

Ikona Svete Trojice na ulazu >> Pročitaj celu vest na sajtu KovinEkspres.rs << u Rumunsku pravoslavnu crkvu u Deliblatu

Ovim darivanjem se ujedno obeležava i početak radova na hramu koje će, sada već prilično malobrojni vernici Rumunske pravoslavne crkve u selu, sprovesti kroz akciju za obnavaljanje krova, kao najprioritetnijeg.

Donatorka Viktorija Bogdan Matić nam je o svojim motivima za ovaj gest rekla:

Viktorija Bogdan Matić

-Imala sam veliku potrebu da uradim nešto za ovaj Hram jer sam od rane mladosti za njega vezana. Živela sam dugo godina u Austriji, sada sam u Gaju, ali me i dalje vuče moje rodno Deliblato. Ovo je nešto što sam želela da uradim zbog mog pokojnog oca i brata, ali i pokojnog sveštenika Fenikea Lupše koji je svoj život posvetio upravo hramu Svete Trojice. Nadam se da na ovome neću stati i da ću moći da uradim još mnogo toga.

Rumunska pravoslavna crkva podignuta je 1925. godine kao posledica jerarhijske deobe Srba i Rumuna. Kako je srpskih vernika bilo više njima je ostala već postojeća crkva iz 17. veka, a svoja bogosluženja do izgradnje hrama pripadnici rumunske pravoslavne vere obavljali su u kapeli Vodice, posvećenoj usekovenju Sv. Jovana. Novi hram je oslikavan u periodu posle 70-tih godina, a zbog prokišnjavanja mnoge od fresaka uništene su ili znatno oštećene. Iako sada već malobrojni, Rumuni u Deliblatu poslednjih godina pokazuju izuzetno interesovanje da svom Hramu vrate nekadašnji sjaj i sačuvaju ga od propadanja.

Inače, iako sada čine samo 3 posto ukupne populacije u opštini Kovin, jedan od tri zvanična jezika u upotrebi, uz srpski i mađarski, je i rumunski. Svoj hram pripadnici ove zajednice imaju i u Kovinu.

V.Živkov

Nastavak na KovinEkspres.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KovinEkspres.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KovinEkspres.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.