Izvor: Kragujevac.rs, 30.Maj.2018, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fotomonografija Duša Srbije – Šumadija i Pomoravlje

Povodom izlaska iz štampe fotomonografije “Duša Srbije - Šumadija i Pomoravlje“ autora Predraga Cileta Mihajlovića i Zorana Petrovića u zgradi Gradske uprave održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljena njena promocija. U četvrtak, 31. maja od 19 sati u Pozorištu za decu o fotomonografiji pored predstavnika lokalne samouprave i urednika Mirka Demića, govoriće Vidan Papić, grafički dizajner, Imre Sabo, urednik fotografije, Miodrag Stojilović, autor teksta i autori fotografija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << />
O konceptu fotomonografije i momentu izdavanja u godini jubileja kada grad Kragujevac obeležava dva veka od proglašenja prve prestonice moderne Srbije, Mirko Demić, urednik fotomonografije kaže da je namera bila da se delo usmeri ka tom jubileju i ispriča priča o Kragujevcu ali i širem okruženju. 

Šumadija i Pomoravlje i nešto malo širi prostor nikada nisu ovako ozbiljno tretirani kao u ovom delu. Autori su napravili dobar balans između istorijskog i savremenog i svako ko je bude uzeo u ruke prepoznaće to poigravanje prošlosti i sadašnjosti. Fotomonografija je namenjena i domaćem i stranom posetiocu Šumadije. Pored teksta na srpskom postoji i prevod na engleskom jeziku i nekoliko rezimea na ruskom, francuskom, nemačkom i esperantu. Fotografije dokumentuju da se u ovim krajevima živi moderno a da se istovremeno neguju i tradicionalne vrednosti. Nadamo se da će knjiga putovati po svetu i nositi dobru sliku Šumadije i Pomoravlja i grada Kragujevca kao centra regiona, rekao je urednik fotomonografije.

Prema rečima urednika i autora fotografija, podršku su pružile institucije kulture u Kragujevcu, Narodna biblioteka, Istorijski arhiv, Narodni muzej, Zavod za zaštitu spomenika ali i turističke organizacije i istitucije kulture iz Topole, Gornjeg Milanovca, Rekovca, Despotovca, Knića, Lapova, Batočine i Knića.

Knjiga je nastala kao rezultat višegodišnjeg rada kao pripremnog, a to je kad čovek ni ne zna da će da pravi neku priču već se ona sama izdvoji kao celina i potreba na osnovu materijala koji ima. Obojica smo imali dobar i vredan materijal bogat kultirnim dobrima pokretnim i nepokretnim kao i fotografijama zanata, običaja ovih krajeva. Kao takav, učinio nam se prilično zanimljivim za jednu ovakvu fotomonografiju, kaže Predrag Cile Mihajlović, jedan od autora.

Pravljene više od decenije na više stotina lokacija, pređenih na hiljade kilometara zarad kvalitetnih i dobrih fotografija, da bismo dobili celinu, kaže Zoran Petrović, autor i dodaje, da se kao zajednička tema dosadašnjeg rada dvojice fotografa izdvojila Šumadija i Pomoravlje u raznim periodima. Ovom fotomonografijom uspeli smo da je konkretizujemo i sažmemo i da od preko hiljadu i po fotografija odaberemo nešto manje od trista da bismo ih stavili u obim knjige.

Posle Kragujevca fotomonografija ‘’Duša Srbije - Šumadija i Pomoravlje’’ biće promovisana u Beogradu, Nišu, Lazarevcu a predstaviće je i publici u gradovima Austrije i Rumunije.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.