Epidemija trihineloze u južnom Banatu

Izvor: Pančevac-online.com, 21.Feb.2015, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Epidemija trihineloze u južnom Banatu

Na teritoriji Južnobanatskog okruga do četvrtka, 19. februara, Zavodu za javno zdravlje Pančevo prijavljene su tri epidemije trihineloze – dve u Banatskom Novom selu (opština Pančevo) i jedna u Uzdinu (opština Kovačica). Kako saopštava epidemiolog dr Olivera Stanišić, šef odseka za zarazne bolesti Zavoda za javno zdravlje, ukupno je obolelo 25 osoba, a svi su porodično i rođački povezani. Ona navodi da su ta lica pod zdravstvenim nadzorom i da je epidemija prijavljena veterinarskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Pančevac-online.com << inspekciji.

Triheneloza je zarazna bolest koja se prenosi sa životinje na čoveka. Uzročnik oboljenja je larva Trichinella spiralis, kojom se svinje najčešće inficiraju ako se u njihovoj ishrani koriste termički neobrađene iznutrice ili, ređe, preko zaraženih pacova. Oboljenje nastaje prilikom konzumiranja termički nedovoljno obrađenog mesa i njegovih prerađevina (sirovog, dimljenog i sušenog). Period inkubacije, kako navode epidemiolozi,  može trajati od jednog do 45 dana. Prvi simptomi se najčešće javljaju od osam do petnaest dana od konzumacije zaraženog mesa u vidu gastrointestinalnih tegoba, dijareje i povišene temperature, a karakteristični su i bol u mišićima, otok očnih kapaka i konjuktivitis. Kao posledica infekcije mogu se javiti kardiološke i neurološke smetnje.

Dr Olivera Stanišić napominje da se bolest ne prenosi sa obolelog na zdravog čoveka i navodi mere prevencije, koje uključuju obaveznu veterinarsku kontrolu svake zaklane svinje, termičku obradu svinjskog mesa i prerađevina, kao i uništavanje pacova i drugih glodara oko obora.

I. P.

Nastavak na Pančevac-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Pančevac-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Pančevac-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.