Država uvodi akcize na struju od 1. avgusta

Izvor: Bor030.net, 20.Jun.2015, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država uvodi akcize na struju od 1. avgusta

Odbor Skupštine Srbije za finansije prihvatio je Predlog izmena Zakona o akcizama u načelu, kojima se predviđa i uvođenje akcize na struju od 7,5% od 1. avgusta.

Protiv je glasao jedino predstavnik opozicione Demokratske stranke Ivan Jovanović.

On je ocenio da Predlog izmena Zakona o akcizama nije dobro pripremljen i da je loše objašnjeno zašto se uvodi akciza na struju, te je zatražio da se predlog povuče i napravi drugačije rešenje ako cena struje mora da >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << se poveća po zahtevu Međunarodnog monetarnog fonda.

Pomoćnica ministra finansija, Nataša Kovačević je, obrazlažući predlog, rekla da se akciza na električnu energiju uvodi i zbog usklađivanja sa EU. Dodala je da će ta akciza obezbediti povećanje budžetskog prihoda za 17 milijardi dinara godišnje.

U obrazloženju predloženih izmena Vlada Srbije je navela da se procenjuje da će ove godine, naplatom akcize na struju, prihod budžeta biti veći za 5,4 milijarde dinara.

Kovačević je precizirala da je predviđena primena stope akcize za potrošnju električne energije od 1. avgusta, što znači da će prvo plaćanje po tom osnovu biti u septembru. Akciza se, objasnila je, plaća na utrošenu struju.

Najavljujući da će DS glasati protiv izmene Zakona o akcizama, poslanik te stranke Ivan Jovanović je odgovorio da smatra da cena struje ne mora da bude povećana, kao što tvrdi Vlada Srbije, ali je dodao da, ako je to obaveza prema MMF, ne vidi zašto se uvodi akciza i zašto se to ne uradi klasičnim poskupljenjem struje.

On je istakao da pozivanje na direktvu EU nije tačno, jer se odredbe na koje se poziva Vlada Srbije kod uvođenja akcize odnose na druge stvari, i da je akciza koju predlaže EU od 0,5 do jednog evra po megavatčasu. Predložena akciza u Srbiji je, kako je ukazao Jovanović, drastično veća u odnosu na zahtev EU.

Pomoćnica ministra finasija Srbije je još rekla da je Predlogom izmena Zakona o akcizama predviđeno i uvođenje akciza na tečnost za elektronske cigarete od četiri dinara po mililitru, i uvođenje akcize na takozvani bezdimni duvan.

(Beta)

Nastavak na Bor030.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.