Drugi pišu: DUBROVNIK JE KLICAO KRALJU PETRU, SUZE RADOSNICE U SPLITU KADA JE STIGAO 13. PUK TIMOČKE DIVIZIJE

Izvor: TimockeVesti.net, 03.Apr.2024, 05:32

Drugi pišu: DUBROVNIK JE KLICAO KRALJU PETRU, SUZE RADOSNICE U SPLITU KADA JE STIGAO 13. PUK TIMOČKE DIVIZIJE

Da nije bilo Srpske vojske u novembru 1918. godine, u Dalmaciji bi danas maternji jezik verovatno bio italijanski. Italijanu su nakon propasti Austrougarske želeli da od Jadrana naprave njihovo more, odnosno naše more kako se govorilo tada u Rimu. Hrvati u Dalmaciji  tada su sa nestrpljenjem očekivali srpske vojnike koju je ka obali hitali iz Splita.
Načelnik Dubrovnika, Pero Čingrija je 13. novembra 1918. godine ovim rečima obratio oslobodiocima.
– Srpski vojnici. Jednokrvna braćo naša. Pozdravljam vas kao nosioce reda i slobode, zatočenike novog sveta koji se na razvalinama istrošenog, propadajućeg podiže.   Pozdravljam vas u ime našeg i vašeg grada. Živela Srpska vojska, živeo Kralj Petar, njen vrhovni zapovednik....

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.