Đerdap 3 menja sliku države: ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ I BURDUŽ O ENERGETSKOJ SARADNJI SRBIJE I RUMUNIJE

Izvor: TimockeVesti.net, 22.Jan.2024, 06:00

Đerdap 3 menja sliku države: ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ I BURDUŽ O ENERGETSKOJ SARADNJI SRBIJE I RUMUNIJE

Ministarka rudarstva i energetike Republike Srbije, Dubravka Đedović Handanović, sastala se u Atini sa ministrom energetike Rumunije, Sebastijanom Burdužom, kako bi razgovarali o jačanju saradnje između dve zemlje u energetskom sektoru. Središnje teme razgovora bile su izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Rumunija i novi projekti u oblasti hidroenergetike.
Ministarka Đedović Handanović je naglasila dugogodišnje prijateljske odnose između Srbije i Rumunije, koji predstavljaju čvrstu >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << osnovu za proširenje bilateralne saradnje u energetskom sektoru. „Rumunija je naša prijateljska susedna zemlja, s kojom imamo snažne veze u različitim oblastima, a energetika je ključna tačka našeg partnerstva. Elektroenergetski sektor je već decenijama područje uspešne saradnje, posebno kroz hidroelektrane na Dunavu, koje su obezbedile stabilno snabdevanje električnom energijom u obe zemlje tokom poslednjih 60 godina„, izjavila je ministarka.
Poseban naglasak stavila je na značaj novih projekata u oblasti hidroenergetike, ističući da su reverzibilne hidroelektrane Bistrica i Đerdap 3 među najvažnijim energetskim inicijativama. „Izgradnja novih hidroelektrana od suštinskog je značaja za ostvarivanje ciljeva energetske tranzicije i integraciju obnovljivih izvora energije u naš sistem. RHE Đerdap 3 je trenutno podvrgnuta studiji izvodljivosti koja će pružiti uvid u tehničku i ekonomsku opravdanost ovog značajnog projekta. Saradnja sa rumunskim partnerima od izuzetnog je značaja zbog regionalnog uticaja ovog potencijalnog projekta“, dodala je ministarka.
Govoreći o gasnom sektoru, ministarka je istakla strateški cilj Srbije – regionalno povezivanje koje će poboljšati sigurnost snabdevanja gasom. „Prošle godine smo uspešno stavili u probni rad gasnu interkonekciju Srbija-Bugarska, čime smo diversifikovali izvore i pravce snabdevanja gasom. Planiramo dalje povezivanje sa susedima, pre svega sa Severnom Makedonijom i Rumunijom, kako bismo dodatno osigurali snabdevanje građana i privrede. Gasovod Mokrin-Arad prepoznat je kao prioritetan projekat, a očekujemo potpisivanje Memoranduma o razumevanju uskoro„, naglasila je ministarka.
Ministar energetike Rumunije, Sebastijan Burduž, predstavio je planove svoje zemlje u oblasti energetske tranzicije i naglasio važnost izgradnje reverzibilnih hidroelektana kao ključnog faktora u ovom procesu. Razmenili su informacije o projektima i strategijama koje će ojačati energetsku saradnju između dve zemlje.
Sastanak se odigrao na marginama Ministarskog sastanka Grupe na visokom nivou o energetskoj povezanosti Centralne i Jugoistične Evrope (CESEC), gde su ministri razmatrali ključne inicijative za unapređenje energetske infrastrukture i saradnje u regionu.
Članak Đerdap 3 menja sliku države: ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ I BURDUŽ O ENERGETSKOJ SARADNJI SRBIJE I RUMUNIJE se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.