Divlji labudovi na Timoku

Izvor: TimockeVesti.net, 14.Jan.2014, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Divlji labudovi na Timoku

Na delu Belog Timoka u selu Štipina kod Knjaževca od pre nekoliko dana doselila se porodica belih labudova. Mužjaka i ženku sa troje mladunaca meštani sela svakodnevno obilaze, hrane i čuvaju od lovokradica, a u društvu neobičnih novogodišnjih gostiju najviše uživaju najmlađi.
Neočekivani zimski posetioci postali su prava lokalna atrakcija. Divljih gusaka ima na Timoku, kažu meštani Štipine, ali su labudovi retkost.
Ove lepe ptice koje su na Timoku najverovatnije potražile >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << utočište od zime iz krajeva iz kojih su doletele brzo su odomaćile, a meštani su počeli i redovno da ih hrane.
Dragan Manojlović koji je među prvima primetio labudove, kaže da su svi pomislili da su u pitanju divlje guske, ali su ubrzo shvatili da se radi o sasvim drugoj vrsti zimskih posetilaca.
"Nekoliko dana su već ovde. Ne plaše se ljudi. Obilazimo ih stalno i pokušavamo da otkrijemo koja hrana im najviše prija. Izgleda da najviše vole da jedu hleb i slana industrijska peciva kao što je "smoki".  Nudili smo im kupus i travu ali im se nisu dopali. Mladunci hoće ponekad da pojedu jabuku ili krušku, ali ipak najviše vole hleb i testenine", objašnjava Dragan i dodaje da se seća susreta sa divljim labudovima od pre skoro tri decenije, kada je sredinom osamdesetih godina jedan par sleteo na gradski bazen i zadržao se tu nekoliko dana.
Naša zemlja stanište je malom broju divljih labudova i oni su zaštićena vrsta. Na ove prostore u većem broju uglavnom dolaze da prezime iz severnijih krajeva Evrope.
Dragan Manojlović, koji svakodnevno sa još nekoliko meštana brine o labudovima na Timoku, poziva i druge ljubitelje prirode da prikupljanjem hrane omoguće prezimljavanje ovim pticama koje bi u njihovom selu, kako kaže, mogle da pronađu i svoje trajno stanište.
Izvor: RTS

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.