Izvor: Soko-zabava.info, 27.Jan.2023, 13:36

Dibmljena butkica – Recepti za najukusniju + gde pojesti takvu

Zimsko vreme, vreme praznika i novogodišnjih slavlja, sve ovo poziva na provod, druženje i mnogo ukusne hrane. A na trpezama se najčešće nađe neko meso, pečenje, pa i dimljena butkica. Ovo je komad mesa koji se može pripremiti na mnogo načina. Svaki je po nečemu drugačiji, posebniji, a svi garantuju sočno i ukusno meso.

I samo spremanje ume da napravi razliku. Pa tako, recimo, nikada ne može biti istog ukusa butkica spremljena u pekaču i ispod sača, što oni koji sač poseduju >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << najbolje i znaju. I dok prođemo kroz nekoliko različitih recepata i dok vidimo šta vama najviše odgovara, da kažemo da postoji mesto gde se služi najlepša dimljena butkica, uz povrće, ukusan sos i koju morate da probate. Bilo da umete i volite da spremate u svojoj kuhinji ili nemate takve veštine, pravac Crni petao, jer tamo vas čeka butkica od koje polazi voda na usta. A sad, da se vratimo receptima.

Tajna svakog recepta jeste da odaberete mesnatije butkice, koje su lepo nadimljene. Pre same pripreme meso lepo operite, a onda dno pekača prekrijte oljuštenim, opranim i narezanim krompirom. Postavite preko krompira butkice, zalijte suvim začinima, uljem i sa šoljom vode. Prekrijte pekač folijom i pecite nekih sat i po vremena. Nakon toga, butkice izvadite i zasecite nožem na dva tri mesta, te vratite na pečenje još nekih pola sata. Uklonite foliju i vratite pekač da se meso zapeče i dobije finu koricu, nakon čega je sve spremno za posluženje.

Još jedan recept koji mnogo vole, a to je dimljena butkica sa pivom. Ovakvu je najlepše peći u zemljanoj posudi, ali može i vatrostalnoj. Nakon što operete i zasečete butkicu na dva, tri mesta, posudu za pečenje premažite mašću. Meso posolite i pobiberite i ostavite da odstoji oko sat vremena. Nakon toga, butkicu stavite u namazanu posudu, stavite malo ruzmarina preko nje, a onda zalijte jednom čašom piva i pola čaše vode. Prekrijte folijom i pecite najmanje dva sata. Nakon toga proverite da li je meso kuvano dovoljno, ako nije, vratite da se peče pod folijom, a ako jeste, sklonite foliju i vratite na nekih pola sata u rernu. Spremno je za serviranje i degustaciju.

Dve dimljene butkice srednje veličine stavite da se kuvaju oko sat vremena. Kada se skuvaju, izvadite ih i dobro procedite, nakon čega ćete ukloniti kožicu i sve žilavije delove. Meso poređajte u posudu za pečenje i prelijte kremastim sosem koji sadrži 200 grama kajmaka, 300 grama pavlake za kuvanje i dva narendana korena od rena. Bitno je da svi komadi mesa sa butkica budu prekriveni ovim sosom. Samo meso peče se oko sat vremena u rerni, nakon čega je spremno za serviranja i to najbolje uz prilog krompir koji je pečen ili kuvan, u zavisnosti od ukusa i toga šta volite.

Dimljena butkica je skoro pa nacionalno jelo. Kako god da je spremite ili naručite biće ukusna, pa je to jedan od razloga zašto je deo trpeza da li pečena, u sosu ili kao deo kupusa i nekog drugog kuvanog jela.

Ako želite izvesti svoju porodicu na ručak, a znate da je svako od njih zahtevan što se tiče izbora mesa ili butkica, predlažemo vam da istražite na internetu koji su to najbolji porodicni restorani u Beogradu, da biste otkrili one koji će u potpunosti zadovoljiti vaše pa i želje vaše porodice.

S tim u vezi vam savetujemo da posetite Crni petao, koji ne samo da je jedan od najboljih porodicnih restorana u Beogradu, već u svom sastavu ima i pivnicu, tako da oni stariji koji vole pivo, mogu probati razna svetska i to na jednom mestu. Pritom, bogat meni verujemo da će zadovoljiti ukuse vaše porodice.

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.