Danas su Cveti

Izvor: OkRadio.rs, 09.Apr.2023, 08:09

Danas su Cveti

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik Cveti, uspomenu na svečani ulazak Isusa Hrista u Jerusalim, poslednju nedelju pred početak njegovih stradanja, smrt i Vaskrsenje. Cveti se proslavljaju dan nakon Lazareve subote.   Praznične liturgije služe se u slavu Spasitelja, koji je svesno išao u susret stradanjima, pa se naredna sedmica, koja prethodi prazniku Vaskrsenja, naziva Strasna ili Stradalna nedelja.   Ovi dani Stradanja Hristovog su i poslednji dani višenedeljnog Velikog ili Časnog posta, za sve pravoslavne vernike koji su se odlučili na ovaj podvig.   Prema hrišćanskom predanju, Hristos je, praćen svojim učenicima, krenuo iz Vitanije u Jerusalim.   Glas o dolasku Spasitelja i vaskrsenju Lazara Četvorodnevnog...

Nastavak na OkRadio.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SPC i vernici danas proslavljaju Cveti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Apr.2023

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik Cveti, uspomenu na svečani ulazak Isusa Hrista u Jerusalim, poslednju nedelju pred početak njegovih stradanja, smrt i Vaskrsenje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Danas su Cveti: Evo šta treba da uradite da bi vam se ispunila svaka želja

Izvor: Danas, 09.Apr.2023

Cveti su praznik promenljivog datuma kojim se obeležava Hristov ulazak u Jerusalim. Datum se menja u zavisnosti od toga kada je Uskrs, jer se praznuje nedelju dana ranije. Ustanovljen je u spomenutom gradu, krajem IV veka, kao uspomena na poslednju nedelju Hristovog života, piše Istorijski zabavnik.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta OkRadio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta OkRadio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.