Dan testiranja na HIV – 21. mart

Izvor: KovinEkspres.rs, 15.Mar.2011, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan testiranja na HIV – 21. mart

Poveži se sigurno! Zaštitite ljubav! Koristi kondom! Na predlog komisije za HIV Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, pokrajinski sekretar za zdravstvo doneo je odluku, da se na području AP Vojvodine svaki treći ponedeljak u martu obeležava kao Dan testiranja na HIV. Ove godine ćemo 21. marta, prvi put biti u prilici da obeležimo ovaj dan. U periodu od 01.01.2010.-31.12.2010. kroz DPST savetovališta za HIV u ZZJZ Pančevo prošlo je 143 osoba. Na HIV je testirano 143 osoba i to: akcidenti >> Pročitaj celu vest na sajtu KovinEkspres.rs << u zdravstvu i zdravstveni radnici - 31, akcidenti van zdravstva - 14, rizično seksualno ponašanje - 55, IVKD - 10, intra nazalni korisnici droga - 3, jedan rezervoar infekcije, dva biseksualca, dva MSM, članova porodice -3 i sertifikati – 22. Tokom 2010. god u ZZJZ prijavljeno 15 HIV+, 11 osoba prijavljeno je sa teritorije opštine Pančevo, 1-opština Alibunar, 2-opština Bela Crkva i 1-opština Kovin. Tokom 2010. god. prijavljen je ZZJZ 1 HIV oboleo pacijent iz opštine Alibunar. Da ponovimo Sida se prenosi: polnim odnosom (vaginalni, analni, oralni) putem zajedničkih špriceva i igala kod intravenoznog uzimanja narkotika sa inficirane majke na dete u toku trudnoće, porođaja ili tokom dojenja korišćenjem brijača i četkica za zube (ako postoji krvarenje u ustima) Rizično se ponaša osoba koja: ne koristi kondom pri svakom polnom kontaktu ima više partnera ili ih često menja bez zaštite dolazi u dodir sa ljudskim sekretima i krvlju (uključujući i menstrualnu) koristi zajednički pribor za ubrizgavanje droge koristi zajednički pribor za ličnu higijenu Zaštita izbegavajte polne odnose sa nepoznatim i promiskuitetnim osobama. koristite lateks kondome kupljene u apoteci sa važećim rokom trajanja. izbegavajte korišćenje narkotičnih sredstava ukoliko koristite intravenske droge upotrebljavajte jednokratne igle i špriceve U Zavodu za javno zdravlje Pančevo, kroz savetovalište za HIV sprovodi se dobrovoljno poverljivo savetovanje i testiranje (DPST ) na HIV i krvno prenosive bolesti, kontinuirano- svakog radnog dana, a kao doprinos ovogodišnjem obeležavanju Dana testiranja na HIV dajemo besplatno testiranje na HIV koje će se obavljati 21.03.2011.god. od 9h-13h u prostorijama ZZJZ ul. Pasterova br.2, soba 101. Testiranje je besplatno, nije potrebna zdravstvena knjizica, ni uput, a pre dolaska na testiranje ne sme se doručkovati. Za sve informacije možete se obratiti na tel: 013/310-466; Mr sci med. dr Slađana Tomić specijalista epidemiologije, navodi se u mejlu prosleđenom medijima Južnobanatskog okruga kooji je stigao iz Centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Nastavak na KovinEkspres.rs...






Povezane vesti

21. mart "Dan testiranja na HIV"

Izvor: 025info.rs, 16.Mar.2011, 12:23

Dr. Atila Čengeri, Pokrajinski sekretar za zdravstvo je na predlog Komisije za HIV Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, doneo 01. decembra, 2010. godine odluku da se na području AP Vojvodine svaki treći ponedeljak u mesecu martu obeležava kao

Nastavak na 025info.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KovinEkspres.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KovinEkspres.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.