DA LI ĆE CENE HRANE DA MIRUJU?

Izvor: TimockeVesti.net, 01.Mar.2024, 09:01

DA LI ĆE CENE HRANE DA MIRUJU?

Beograd, 1. mart – Rast potrošačkih cena u Srbiji nastavlja dominirati ekonomskom scenom, budeći zabrinutost širom zemlje već gotovo dve godine. Ova pojava, pogotovo u sektoru hrane i bezalkoholnih pića, čini trećinu ukupnih mesečnih troškova domaćinstava, direktno utičući na standard stanovnika sa prosečnim i najnižim primanjima.
Zvanični podaci ukazuju na usporavanje inflacije poslednjih meseci, sada već jednocifrenim stopama, što pruža naznake da bi tekuća godina mogla >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << biti manje problematična u pogledu inflacije. Ekonomski stručnjak, Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta, optimističan je u svojoj prognozi, očekujući da će međugodišnja inflacija u decembru 2024. iznositi 3,5 odsto.
Inflacija pod Kontrolom Međugodišnja inflacija, koja meri rast potrošačkih cena u odnosu na prethodnu godinu, dostigla je vrhunac od 16,2 odsto u martu 2023. Od tada, usporava se, a najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je inflacija u januaru 2024. godine iznosila 6,4 odsto. Nikolić predviđa da će inflacija do kraja prvog tromesečja pasti na pet odsto, a sredinom godine približiti se ciljanom koridoru Narodne banke Srbije od tri odsto.
Stručnjaci poput Nikolića smatraju da su mere preduzete od strane centralnih banaka, uključujući Narodnu banku Srbije, u smislu zaoštravanja monetarnih uslova, dale pozitivne efekte na smanjenje tražnje, doprinoseći kontroli inflacije.
Očekivanja za Bolji Standard Ivan Nikolić naglašava da su cene hrane ključni faktor inflacije u Srbiji, s negativnim uticajem na standard stanovništva. Ipak, očekuje da će održavanje trenutnih cena, posebno u oblasti hrane, uz rast zarada i nižu inflaciju, dalje podsticati povećanje standarda i promet u maloprodaji.
Podaci o poslovanju u decembru 2023. godine pokazuju da je dostignuti indeks realnog prometa trgovine na malo bio najviši od početka merenja potrošnje na taj način u Srbiji. Vrednost robnog prometa u decembru 2023. godine bila je veća za 9,8 odsto u poređenju sa istim mesecom prethodne godine. Inflacija je delimično anulirala ovo povećanje, ali je realni promet u tom periodu ipak porastao za 3,6 odsto.
Povećanje Cena: Šta Pokazuje Naša Potrošačka Korpa Analiza cena proizvoda prikupljenih od strane Nove ekonomije od februara 2022. pokazuje značajan rast cena nekih prehrambenih proizvoda i drugih dobara. Na primer, cena litra i po mleka povećala se za oko 47 odsto u periodu od februara 2022. do februara 2024. Luk, jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda, poskupeo je za čak 100 odsto u istom periodu.
Srbija je završila 2023. godinu s prosečnom inflacijom od 12,1 odsto. Prema projekcijama Bečkog instituta i Svetske banke, očekuje se da će inflacija u 2024. iznositi 4,5 odsto odnosno 5,3 odsto.
Dok se inflacija možda usporava, izazovi poput geopolitičkih nestabilnosti i situacija poput onih na Crvenom moru mogu predstavljati rizike po ostvarivanje ciljeva inflacije. Ipak, pozitivni efekti smanjenja pritiska na inflaciju mogu pružiti nadu u buduće poboljšanje standarda u Srbiji.
















Članak DA LI ĆE CENE HRANE DA MIRUJU? se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.