Četvrta sednica Saveta OSI

Izvor: Kragujevac.rs, 22.Jun.2017, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četvrta sednica Saveta OSI

Na raniji predlog članova Saveta OSI da se održavanje sednica izmesti iz zgrade Gradske uprave i obiđu institucije, četvrta sednica Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom održana je u prostorijma Zavoda za smeštaj odraslih lica “Male Pčelice“. Sednici Saveta prisustvovala je dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu zaštitu i Nikola Ribarić načelnik Gradske uprave.

Vladica Stanojević, direktor Zavoda rekao je da postoji dobra >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << saradnja sa udruženjima, da će i ubuduće kad se ukaže prilika izaći u susret i pozvao članove Saveta da posete izložbu crteža i slika korisnika Zavoda koja se otvara večeras u prostorijama Kluba UMMUS-a.

Saradnja i uzajamna podrška udruženja i relevantnih institucija veoma je značajna i predstavlja oslonac krajnjim korisnicima usluga i to je nešto što izdvaja Kragujevac od ostalih sredina. Svakodnevna komunikacija sa resornim gradskim upravama i kontinuitet u održavanju sednica ključ je za uspešnu saradnju ali i zadovoljenje specifičnih potreba članova udruženja - rekao je Milan Stošić, predsednik Saveta.

Nakon usvojenog dnevnog reda i zapisnika sa prethodne sednice otvoreno je pitanje Odluke o javnim parkiralištima u delu koji se odnosi na povlašćeno parkiranje i rezervaciju parking mesta za osobe sa invaliditetom.

U narednih mesec dana Gradska uprava za zdravstvo i socijalnu zaštitu bi trebalo da donese pravilnik o javnom parkiralištu i povlašćenom parking mestu za osobe sa invaliditetom i da je usaglasi sa Odlukom JP Parking servis, objasnila je dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća. Promene se tiču uslova za ostvarivanje ovog prava jer osnovni kriterijum treba da bude invalidnost lica. Na sednici je zaključeno da prava osoba sa invaliditetom nisu ugrožena i da će se sa JP Parking servis tražiti najpovoljniji model za prevazilaženje ovog pitanja, dodala je dr Damnjanović. 

Zahvaljujući Centru za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom “Iskra“, projektima personalni asistent, asistent u porodici, maloj radionici znakovnog jezika i nizom drugih projekata, Grad Kragujevac je dobio priznanje najhumanije sredine za sveopštu pristupačnost, rečeno je na sednici.

U saradnji i partnerstvu sa udruženjima i Gradskom saobraćajnom agencijom obezbeđeno je novo specijalizovano kombi vozilo sa hidraulikom za potrebe osoba sa invaliditetom, podsetila je dr Damnjanović i istakla da je licenciranjem pružaoca usluga zaokružen sistem i da su sve usluge koje podležu zakonskoj obavezi licencirane. Članovi su se složili da je neophodno motivisati korisnike kako bi se izdvajile specifične potrebe i takve predlažu za izradu lokalnog akcionog plana.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.