Centar za socijalni rad obeležio 57. godina rada

Izvor: Kragujevac.rs, 10.Okt.2018, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Centar za socijalni rad obeležio 57. godina rada

Održavanjem okruglog stola na temu “Uloga centra za socijalni rad u radu Grupe za koordinaciju i saradnju pri osnovnom javnom tužilaštvu na prijavama za nasilje u porodici“, Centar za socijalni rad “Solidarnost“ obeležio je 57. godina rada i postojanja. U cilju razmene iskustava, upoređivanja prakse primene novog zakona, okrugli sto je okupio predstavnike centara za socijalni rad iz Beograda, Novog Sada, Kruševca, Kraljeva, Čačka i Kragujevca, predstavnike organa pravosuđa i tužilaštva, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << sistema socijalne zaštite, resornog ministarstva kao i predstavnike partnerskih organizacija nevladinog sektora.

Čestitajući rukovodstvu i zaposlenima mali jubilej, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu dr Gordana Damnjanović, istakla je da okosnicu socijalne zaštite najranjivije grupe stanovništva predstavljaju centri za socijalni rad uz podršku lokalnih samouprava. Reformski procesi u sistemu socijalne zaštite novim zakonom o sprečavanju nasilja u porodici u fokus stavljaju aktivnosti centara za socijalni rad. Zato je neophodno jačanje materijalnih i kadrovskih resursa centara za socijalani rad kako bi odgovorili izazovu savremenog društva poštujući principe i načela evropske prakse a Centar za socijalni rad u Kragujevcu je na tom putu. Centar za socijlani rad ima veoma važnu socijalnu ulogu ali deluje i u radu na prevenciji, a kragujevački centar je to potvrdio stvaranjem jakih veza međuresorne i međusektorske saradnje, povezujući lokalni sa nacionalnim nivoom, rekla je dr Damnjanović.

Tema okruglog stola je uloga Centra za socijalni rad u primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici sa fokusom na uloge stručnjaka centra u radu Grupe za koordinaciju i saradnju koje su osnovane pri osnovnim i javnim tužilaštvima sa zadatkom da se bave zaštitom i podrškom žrtava nasilja u porodici.

Centar za socijalni rad “Solidarnost“ u okviru obeležavanja godišnjice postojanja i rada organizuje stručne skupove i okuplja predstavnike relevantnih institucija sa kojima razmenjujemo iskustva, upoređemo praksu i pravimo zajedničke zaključke koje usmeravamo relevantnim institucijama i donosiocima odluka u ovoj oblasti. To je jedna od osnovnih misija Centra pored unapređenja sistema i međusektorske saradnje sa svim faktorima u lokalnoj zajednici i s druge strane unapređenje profesionalnog kapaciteta centra kako bismo našim korisnicima pružili što efikasnije korišćenje prava i usluga iz sistema socijalne zaštite, rekao je Momir Borić, direktor Centra za socijalni rad Solidarnost.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.