Čemu služi video nadzor u Boru!?

Izvor: TimockeVesti.net, 13.Nov.2012, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čemu služi video nadzor u Boru!?

Svako novo jutro Boranima donosi strepnju zbog sve učestalijih krađa, a prvo što se zapitamo je šta sada nedostaje i šta je uništeno. I dok neki ulažu energiju i novac da grad blista i privlači turiste, drugi sve to sistematski uništavaju.
Minulog vikenda meta lopova bila je imovina Javno komunalnog preduzeća Toplana, zbog  koje je u pitanje dovedeno grejanje u mnogim stanovima. A krade se sve - izmenjivači toplote, čitave podstanice teške  nekoliko stotina kilograma, ulično >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << osvetljenje sa celog trga – 12 kandelabra kao da ih nije ni bilo, pokopci sa šahti i rešetke, pozamašne bronzane figure. Nisu manje aktuelni ni akumulatori, delovi automobila ili pak cela vozila. Nerado se prisećamo tek postavljene balon hale koja je nekom zavidnom i pakosnom umu bila meta agresije, ili Stroberi drveta sa kog su isečeni priključci za mobilne uređaje.
Plen iz onih krupnih krađi bar znamo da se sakuplja zbog novca, ali odakle tolika pakost i bezobzirnost da se krade i bez koristi, eto tek da se napravi šteta.
No, sve je ovo već poznato, a sve je učestalije pitanje čemu nam služi video nadzor? Pola grada smo prekopali da ga postavimo i sada možemo kontrolisati saobraćaj, mada kada saznajemo i to veoma kratko, jer uz video nadzor nije stigla i adekvatna oprema, pa se materijali čuvaju tek par dana. Nadležni su značajna sredstva opredelili da se kamere kupe i postave, međutim, one nisu pomogle da se uhvate lopovi koji ne odnose sitnice u džepovima, već nose pozamašne elemente i delove objekata. Kažu, kamere ne vide toliki prostor. I šta sada? Zašto su postavljene kamere koje nam čuvaju samo mali deo ulice u kojima se nalaze? A ako one i vide samo određeni deo, kako borski lopovi uspevaju da svaki put baš taj deo zaobiđu?
I dok se u drugim gradovima kamere postavljaju tako da se obuhvati što veći prostor, a savremena tehnologija svakodnevno i običnom svetu omogućava uvid u zbivanja u nekom dalekom gradu, mi imamo video nadzor ograničenih mogućnosti. Da ne pričamo o tome da naravno borskih kamera nema u različitim aplikacijama preko kojih u bilo kom momentu možemo pogledati Slaviju, glavne beogradske ulice, niške trgove ili pak hotele i parkinge na Kopaoniku.
I ko je sada odgovoran za ovu priču? Nadležni za postavljanje video nadzora, organi reda ili bezobzirni kradljivci? Sve u svemu, dok neko nešto ne preduzme, neki će i dalje raditi i graditi a drugi će kvariti i krasti, pa ko duže izdrži. A ko ne bi da bude žrtva ovih noćnih razbojnika, moraće sam da se snađe, bar za sada, dok se ne oglasi neko ko ima rešenje.
Autor: Marija Ćosić, TV Bor

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.