ČOKA MARIN PUN ZLATA, EKSPLOATACIJA NA PROLEĆE 2012.

Izvor: MC Bor, 19.Avg.2011, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČOKA MARIN PUN ZLATA, EKSPLOATACIJA NA PROLEĆE 2012.

Bor, Majdanpek, 19.avgust
Svečanost u rudniku zlata Ćoka Marin kod Majdanpeka Autor: B.F.
Foto: D.Popaz
Iako još čekamo neke dozvole od inspekcija i Ministarstva rudarstva, zlatonsno rudno lešište Čoka Marin počeće intenzivnije da se otkopava najkasnije na proleće iduće godine. To je difinitivno rudnik zlata sa prosečnim sadržajem od 7 do 14 grama najdragocenijeg metala. >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << Za tri godine eksploatacije dobiće se 800 do 1.000 kilograma zlata, 4.000 tona bakra i 4 do 5.000 kilograma srebra. Ruda će biti flotirana u Majdanpeku, a koncentrat prerađivan u Kazahstanu-rekao je na današnjoj svečanosti u rudniku Čoka Marin Svetomir Mustecić.
Blagoje Spaskovski, generalni director RTB Bor naglasio je da neće biti opasnosti od zagađenje životne sredine, mada je u rudi previše arsena, žive, kadmijuma i još nekih teških mertala. On je 19. avgust označio značajajnim datumom za majadanpečko I srpsko rudarstvo, jer je završeneo uzrokovanje prvih 1.000 tona rude.
Dr Snežana Šerbula, stručnjak za ekologiju, smatra da neće biti većih opasnosti po životnu sredinu i to objasnila na primerima. Na naše pitanje, da li će odlaganje flotacijske jalovine u Majdanpeku biti bezbedno zbog 'ostataka' teških metala, Šerbula je odgovorila da ni o tome ne treba brinuti.
-Očkujemo prihod veći od 80, a čistu dobiti 50 miliona dolara. Nećemo dozvoliti da se ponovi 2003. godina kada je zlatonsni koncentrat iz Čoka Marina mešan sa borskim bakarnim koncentratom i na taj nači izbegavalo se drastičnije ekološko zagađenje. Ipak, te godine je na građane Bora palo 200 tona otrova. Sada ćemo koncentrat iz ovog rudnika najverovantije prodavati Kazahstanu, gde će se i pretapati u zlato-kaže Spaskovski podsećajući i na primese zlata i do 64 grama u toni rude, što je i u svetu retkost.
Prvoo zlato u Čoka Marinu pronađeno je pre 30 godina. Do sada se nije vrednije eksplotisalo samo zbog velikog sadržaja teških, otrovnih metala.

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.