CINS: TUŽILAŠTVO PODIGLO OPTUŽNICU ZBOG NESREĆE, RUDNIK „SOKO“ RADIO BEZ DOZVOLE

Izvor: TimockeVesti.net, 15.Avg.2023, 05:01

CINS: TUŽILAŠTVO PODIGLO OPTUŽNICU ZBOG NESREĆE, RUDNIK „SOKO“ RADIO BEZ DOZVOLE

Nakon nesreće u rudniku Soko, Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podiglo je optužnicu za privredni prestup protiv Javnog preduzeća Resavica, njenog sadašnjeg v.d. direktora Saše Spasića i nekadašnjeg v.d. direktora Marka Vukovića, saznaje CINS.
Kako se u optužnici navodi, oni se sumnjiče da su u delu rudnika Soko, u kojem se 2022. dogodila nesreća kada je poginulo osmoro rudara a 20 povređeno, radili bez odobrenja Ministarstva rudarstva i energetike.
Ukoliko se na sudu dokaže >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << da su krivi, Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja Resavica može biti kažnjeno u iznosu od 1,5 miliona do tri miliona dinara. S druge strane, maksimalna moguća kazna za Sašu Spasića i Marka Vukovića je po 200.000 dinara. Suđenje počinje krajem avgusta u Privrednom sudu u Kragujevcu, saznaje Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).
Zgrada rudnika mrkog ugla „Soko“ u Sokobanji – Foto: Borske Narodne Da rudnik radi bez odobrenja otkriveno je nakon nesreće, u vanrednoj kontroli rudnika koju je sprovela inspektorka Zorica Vukadinović da bi otkrila kako je do nesreće došlo. Nakon toga, ona je podnela prijavu za privredni prestup po kojoj je i pokrenut ovaj postupak.
Na njenoj prijavi su se pored Resavice, Spasića i Vukovića našla i još dva imena – Stevan Dželatović i Vladan Milošević, obojica bivši čelnici Resavice, ali je tužilaštvo optužbe protiv njih odbacilo zbog zastarelosti.
Pored ove, nakon nesreće inspektorka je podnela još jednu prijavu. Tako se za privredni prestup sumnjiče i firma Terragold & Co i njen direktor Dragan Milošević. Ova firma je, prema tvrdnjama inspekcije, vršila tehničku kontrolu projekta po kojem je radio Soko i odobrila ga iako ovaj rudnik nije imao svu potrebnu dokumentaciju. Ta prijava se trenutno nalazi u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu gde još uvek nije doneta odluka da li će se slučaj naći na sudu.
Nesreća nije bila povod samo za prijave za privredni prestup.
Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu je već dva puta odbijalo da pokrene krivični postupak. Poslednji put je porodicama za vreme Božićnih praznika ove godine stiglo obaveštenje da je krivična prijava, koju je podnela nekadašnja ministarka Zorana Mihajlović, odbijena. Međutim, advokat porodica poginulih rudara je nakon toga uložio prigovor, pa tužilac po treći put odlučuje o pokretanju postupka.
Odluka još nije doneta, a trenutno je u toku ispitivanje svedoka oštećenih, kažu iz tog tužilaštva za CINS.
Izvor: N1 
Članak CINS: TUŽILAŠTVO PODIGLO OPTUŽNICU ZBOG NESREĆE, RUDNIK „SOKO“ RADIO BEZ DOZVOLE se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Povezane vesti

Tužilaštvo podiglo optužnicu: Rudnik Soko u trenutku nesreće radio bez dozvole

Izvor: JUGpress.com, 15.Avg.2023

BEOGRAD..Nakon nesreće u rudniku Soko, Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podiglo je optužnicu za privredni prestup protiv Javnog preduzeća Resavica, njenog sadašnjeg v.d. direktora Saše Spasića i nekadašnjeg v.d. direktora Marka Vukovića...Kako se u optužnici navodi, oni se sumnjiče da su...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.