CENE PECIVA, MESA I POVRĆA JOŠ ĆE RASTI

Izvor: TimockeVesti.net, 15.Jan.2024, 06:01

CENE PECIVA, MESA I POVRĆA JOŠ ĆE RASTI

Pod naslovom „BNN Blumberg: Rast cena na tržištu hrane, pekarski proizvodi, meso i povrće najviše pogođeni“, stručnjaci upozoravaju na potencijalne promene u cenama nekih ključnih kategorija hrane na globalnom tržištu.
Prema podacima koje je preneo portal „Poslovni“, očekuje se da će pekarski proizvodi, meso i povrće imati brži rast cena u narednom periodu, između pet i sedam odsto. Restorani takođe neće biti izuzeti, dok se očekuje umereni rast cena mlečnih proizvoda >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << i voća, koji bi se kretao između jedan i tri procenta.
Rabobank, banka specijalizovana za hranu i poljoprivredu, u svom godišnjem izveštaju za 2024. godinu prognozira smanjenje inflacije cena hrane. Ključni faktor ovog smanjenja je pad cena namirnica poput šećera, kafe, kukuruza i soje, što je rezultat povećane proizvodnje od strane uzgajivača kao odgovor na visoke cene. Međutim, potražnja za hranom smanjuje se zbog globalnih izazova poput visokih kamata i inflacije, prema informacijama koje navodi „Fajnenšel tajms“.
Uz to, najnoviji izveštaj Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) upozorava na moguće turbulencije na tržištu hrane. Indeks svetskih cena prehrambenih proizvoda za novembar zadržao se na nivou od 120,4 poena, zaustavivši tromesečni pad cena namirnica. Međutim, stručnjaci navode da promene u cenama biljnih ulja, mlečnih proizvoda i šećera nisu dovele do očekivanog rasterećenja za potrošače, budući da su istovremeno pale cene žitarica i mesa.
Sličan scenario očekuje se i u Srbiji, kako tvrde domaći stručnjaci, ističući da svetska dešavanja imaju snažan uticaj na tržište hrane u zemlji. Potrošači se pripremaju za potencijalne promene u svojim kupovnim navikama kako bi se nosili s očekivanim rastom cena određenih namirnica.
Članak CENE PECIVA, MESA I POVRĆA JOŠ ĆE RASTI se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.