Hrvatsku inicijativu kritikovala EU

Izvor: B92, 19.Okt.2011, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatsku inicijativu kritikovala EU

Beograd -- Tužilac haškog tribunal Serž Bramerc ocenio da potezi vlasti Srbije i Hrvatske u vezi sa optužnicama zbog ratnih zločina nisu od pomoći za regionalnu saradnju.

On je napomenuo da je hrvatsku inicijativu kritikovala i EU.

"Videli smo ovih dana neke inicijative koje nisu od pomoći. Na primer, u Srbiji je to reaktiviranje optužnica iz ranih 1999-ih godina koje su podigle jugoslovenske vlasti. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Videli smo i inicijativu vlade Hrvatske koja proglašava nezakonitim sve optužnice protiv hrvatskih gradjana zbog zločina navodno počinjenih na hrvatskoj teritoriji. Ako bi bila usvojena u Parlamentu, ta inicijativa bi imala negativan uticaj na saradnju", rekao je Bramerc stranim dopisnicima iz Haga.

Beogradsko tužilaštvo za ratne zločine nedavno je hrvatskim vlastima prosledilo optužnice protiv Vladimira Sseksa, Tomislava Merčepa, Branimira Glavaša i Ivana Vekića zbog genocida i drugih zločina nad Srbima u okolini Vukovara.

Te optužnice podiglo je vojno tužilaštvo nekadašnje JNA 1991.

Vlada Hrvatske reagovala je predlogom zakona da se te i druge slične optužnice proglase ništavim, o čemu je vođena i rasprava u Saboru.

Kao prepreku pravosudnoj saradnji u regionu, Bramerc je naveo to što još postoje zabrane izručenja sopstvenih državljana drugim državama.

Glavni tužilac Tribunala je izrazio nadu da će Srbija i BiH do kraja godine potpisati sporazum o saradnji tužilaštava za ratne zločine.

Taj sporazum, po njegovim rečima, trebalo je da bude potpisan letos.

Bramerc će doputovati u Srbiju pre podnošenja izveštaja SB UN, a sa srpskim zvaničnicima će to prilikom razgovarati i o tome gde se pre hapšenja krio Ratko Mladić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bramerc protiv srpsko-hrvatskog cirkusa s optužnicama

Izvor: Vesti-online.com, 19.Okt.2011

Glavni tužilac Međunarodnog tribunala u Hagu Serž Bramerc danas je ocenio da nedavni potezi vlasti Srbije i Hrvatske u vezi sa optužnicama zbog ratnih zločina "nisu od pomoći" za regionalnu saradnju..."Videli smo ovih dana neke inicijative koje nisu od pomoći. Na primer, u Srbiji je to reaktiviranje...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.