Biznismeni UAE zainteresovani za hotele i banje u Srbiji

Izvor: Bor030.net, 07.Feb.2015, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biznismeni UAE zainteresovani za hotele i banje u Srbiji

Privrednici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata su do sada pokazali najveće interesovanje za ulaganje u hotelsko-turističke kapacitete, banje i proizvodnju hrane u Srbiji.

Brestovačka banja je odavno u rukama privatnika

Direktor Srpskog poslovnog saveta Mirjana Radenović-Ratković očekuje investicije iz UAE u nekoliko hotela u Srbiji, koju oni smatraju veoma primamljivom turističkom destinacijom.

“Banje su posebno interesantne potencijalim investitorima >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << iz Emirata, a odlučujući faktor za njih biće odnos između visine eventualne investicije i očekivanog povraćaja uloženog novca”, rekla je za Tanjug Radenović-Ratković nakon Prvog srpsko poslovno-investicionog foruma koji je krajem januara održan u Emiratima.

Privrednici iz Srbije su na tom forumu uspeli da uspostave kontakte i saradnju sa kompanijama iz Emirata, kaže Radenović-Ratković.

“Emirati su tržište gde sve što je kvalitetno i konkurentno može da ponađe svoje mesto, a to je pokazalo i učešće naših privrednika na ovom forumu. Neka od preduzeća su započela pregovore sa potencijalnim investitorima o zajedničkom ulaganju u unapređenje kapaciteta postojeće proizvodnje u Srbiji“, navela je ona.

Pojedine firme iz Srbije su dobile dovoljno informacija da lakše pređu put pozicioniranja i dristibucije svojih proizvoda na tom tržištu, a tri firme su uspostavile kontakt sa potencijanim partnerima iz UAE i očekuje se da će veoma brzo imati svoja predstavništa ili partnerske kompanije u Emiratima, kaže Radenović-Ratković.

Srpski poslovni savet je u UAE je, istakla je ona, organizacijom foruma u pet Emirata želeo da upozna učesnike sa mogućnostima tog tržišta, razlikama između Emirata i mogućnostima poslovanja u svakom od njih.

Prema njenim rečima, emirati Fudžeira, Ras Al Kajma i Šarža su pokazali da su svakako vredni pažnje i da u njima ima mesta i za naše firme.

„S obzirom na to da je ovo prvi ovakav događaj u UAE i da smo mi mlada organizacija koja se finansira iz sopstvenih sredstava, više smo nego zadovoljni postignutim rezultatom. Povratne informacije učesnika Prvog srpskog poslovno – investiciong foruma pokazuju da smo ostvarili naš cilj“, istakla je Radenović-Ratković.

Predstavnici privrednih komora, kompanija i organizacija iz UAE su, kaže ona, pokazali veliku zainteresovanost za našu zemlju u pogledu poslovanja i investiranja, ali i kao primamljivu turističku destinaciju.

Za to su zaslužni i predstavnici Turističke organizacije Srbije i VIP fonda iz Novog Sada, koji su sjajnim prezentacijama u svih pet emirata na pravi način predstavili Srbiju.

„S obzirom da je trgovinska razmena naše dve zemlje još na veoma niskom nivou, postoji mnogo prostora za unapređenje saradnje. Što se tiče oblasti proizvodnje i distribucje hrane, u narednom periodu nam predstoji prilagođavanje standarda proizvodnje UAE standardima“, navela je ona.

Radenović-Ratković veruje da će se uz podršku obe države veoma brzo rešiti usaglašavanje standarda i kaže da nakon toga predstoji put promovisanja naše hrane kao kvalitenije i zdravije od postojeće na tržištu.

Veliki potencijal postoji i u unapređenju saradnje IKT industrije, kao i građevinsko konsultantskih usluga, što je potvrđeno i na forumu, kaže ona.

„Tržište UAE ima veliki potencijal u svim sektorima, ali neophodan je kontinuiran i uporan rad, kao i učenje i prilagođavanje načinu rada svih poslovnih subjekata u tom delu sveta“, napomenula je.

Prema njenim rečima, najbitnije za to tržište je da su uspostavljeni prijateljski odnosi između Srbije i UAE.

„Ovo tržište je još velika nepoznanica za većinu naših privrednika, u smislu pravila poslovanja, obaveza partnerstva sa lokalnim privredicima, poslovanje u okviru slobodnih zona i van njih i u pravo zato smo želeli srspkim kompanijama da približimo način njegovog funkcionisanja, poslovnu klimu, tradiciju i običaje“, naglasila je Radenović-Ratković.

Tokom pet dana trajanja foruma učesnici su imali priliku da domaćine upoznaju i sa projektima grada Čačka, Vojvodina Metal Klastera i Agroprodukta iz Bečeja.

Tržištu UAE uspešno su se predstavile i kompanije: Extreme Intimo, Zlatiborac, Peštan, FSD, Bexel Consulting, Dima Company i FSD.

Na forumu su predstavljeni i programi agencije “Glob Metropolitan Tours”, prilagođeni gostima iz UAE, kao i Atomska banja u Gornjoj Trepči, poznata po lečenju reumatskih i neuroloških oboljenja, ali i po svojoj jedinstvenosti, kao jedina banja u svetu koja pomaže obolelima od multiple skleroze.

Pored toga, predstavljeno je i nekoliko atraktivnih projekata iz sektora poljoprivrede i tržišta nekretnina.

Srpski poslovni savet osnovan je u januaru 2014. u Abu Dabiju uz podršku Ambasade Srbije u UAE sa osnovnim ciljem da kreira i poboljša poslovne prilike i investicije između ove dve zemlje.

(Tanjug)

Nastavak na Bor030.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.