Biblioteke pred izazovima digitalnog doba

Izvor: KovinEkspres.rs, 13.Nov.2014, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biblioteke pred izazovima digitalnog doba

Zaposlene u kovinskoj biblioteci “Vuk Karadžić” Milica Živković, Veseljka Jovanović, Maja Ančulj i Larisa Mikić su 7. novembra prisustvovale su međunarodnom okruglom stolu. Tema okruglog stola bila je: “Javne biblioteke i njihova publika”.

Ovaj prestižni događaj organizovalo je Udruženje Kulturis u partnerstvu sa Gradskom bibliotekom u Novom Sadu i Gradskom bibliotekom u Pančevu, a uz podršku Ministarstva kulture Srbije i Sekretarijata za kulturu Beograda. Okrugli >> Pročitaj celu vest na sajtu KovinEkspres.rs << sto održan je u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.

Cilj okruglog stola, koji se sastojao iz dve sesije i dve panel diskusije, bio je  razmena iskustva i mišljenja kolega iz inostranstva (Španije i Velike Britanije) sa bibliotekarima iz Srbije na dve izuzetno značajne teme za budućnost biblioteka u Srbiji:

Uloga javne biblioteke u lokalnoj zajednici i

Javne biblioteke u digitalnom dobu.

Danas se biblioteke nalaze pred kompleksnim izazovom prilagođavanja novim okolnostima: pre svega, velikim društvenim promenama i novim tehnologijama koje utiču na način “konzumiranja” kulturnih proizvoda. Kada se u jednom istorijskom trenutku podudare teška ekonomska kriza i intezivan tehnološki napredak, ustanove kulture su te koje treba suštinski da preispitaju svoju misiju, i svoje prisustvo na određenoj teritoriji.

Držati korak s vremenom danas je pitanje opstanka. Odgovoriti zahtevima korisnika je odgovornost svake ustanove kulture. Nimalo lak zadatak.

Jedini način da idemo u korak s vremenom je taj da se, onda kada smo zadovoljni funkcionisanjem naše institucije, odlučimo na promenu. Nosioci promena ne samo da drže korak sa vremenom, već ga i diktiraju.

Larisa Mikić

Nastavak na KovinEkspres.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KovinEkspres.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KovinEkspres.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.