Analiza cena hrane i proizvoda u Srbiji: ZAŠTO SU CENE VIŠE NEGO U NEMAČKOJ?

Izvor: TimockeVesti.net, 13.Mar.2024, 06:01

Analiza cena hrane i proizvoda u Srbiji: ZAŠTO SU CENE VIŠE NEGO U NEMAČKOJ?

Analiza nedavno sprovedena u našoj zemlji otkrila je zapanjujuću stvar – cene hrane i drugih proizvoda u Srbiji često su više nego u zemljama naših suseda i čak od pojedinih proizvoda u Evropi, poput Nemačke. Ovaj fenomen baca svetlo na nekoliko ključnih pitanja: zašto su cene ovako visoke, posebno u poređenju sa primanjima stanovništva koje su tri puta manje od onih u razvijenim zemljama? I ko je odgovoran za ovu neusklađenost?
Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja potrošača >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << Efektiva, ističe da je jedino logično objašnjenje za ovaj disbalans velika želja naših trgovaca da ostvare visoke marže na našoj štetu. „Kako drugačije objasniti činjenicu da su cene nekih proizvoda čak tri puta više u Srbiji nego u Nemačkoj, s obzirom na veće tržište i rabate tamo„, naglašava Gavrilović za Danas. On takođe ukazuje na problem s domaćim proizvodima, ističući da su često jeftiniji proizvodi koji dolaze iz susednih zemalja poput Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
S druge strane, Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije, smatra da je formiranje cena u našoj zemlji potpuno nelogično. „Ne postoji ekonomska osnova za to da namirnice u Srbiji budu skuplje nego u Nemačkoj„, naglašava on. Ovo dovodi do zaključka da se ne vodi računa o realnim primanjima stanovništva, a pogrešna razvojna filozofija koja polazi od bruto prihoda dovodi do ekonomske krize i povećane emigracije stanovništva.
Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, ističe otvorenost tržišta i konkurenciju kao ključne faktore. „U Nemačkoj, gde je tržište otvoreno i postoji velika konkurencija, proizvođači moraju da ulažu u marketing. Građani Srbije tako plaćaju više za iste proizvode, jer deo marketinga ide na strana tržišta„, objašnjava Papović.
Svi ovi stavovi ukazuju na složenost problema cena u Srbiji. Dok neki krive pohlepu trgovaca, drugi ističu nedostatak ekonomske osnove za visoke cene. Bez obzira na uzrok, jasno je da je ovo pitanje koje zahteva ozbiljnu analizu i reforme kako bi se zaštitila potrošačka prava i osigurala ekonomska održivost u zemlji.
Članak Analiza cena hrane i proizvoda u Srbiji: ZAŠTO SU CENE VIŠE NEGO U NEMAČKOJ? se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.