Izvor: Soko-zabava.info, 18.Avg.2023, 21:52

Adekvatna nega i uzgoj cveća utiču na zdravlje biljke

Ukoliko ste ljubitelj cveća bilo sobnog ili spoljnog, neophodno je slediti par saveta za efektivno cvetanje i bujnost biljaka. Nije neophodna posebna mudrost za uzgajanje cvetnica, ali je potrebna neizmerna ljubav koja uključuje strpljivo birane sastojke za pravilan rast. Cveće oseća pažnju kojom ga gajite, time što vam uzvraća lepim cvetovima, zdravim listovima i čvrstom stabljikom. Vodite računa o redovnom zalivanju, dodatku prihrane i strukturi zemljišta. Najviše možete uticati na >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << strukturni sadržaj zemljišta odnosno poroznost, aeraciju i  odnos hemijskih i fizičkih svojstava. Obratite pažnju na presađivanje mladih biljaka odnosno cvetnica koje u proleće zahtevaju novu zemlju koja će popraviti unutrašnju strukturu.

Ukoliko vršite presađivanje cvetnica ili jednostavno oplemenjivanje tokom perioda proleća, posvetite pažnju odabiru zemlje za cveće sa optimalnom količinom hranljivih materija. Biljka se pravilno hrani odnosno usvaja korisne materije iz zemljišta za dobro ukorenjavanje i duži period cvetanja. Zemlja za cveće se u osnovi može okarakterisati kao oplemenjivač zemljišta sa sadržajem organske materije neophodne biljkama.

Prema standardima gajenja svih tipova cvetnica, dobra zemlja za cveće u svom sastavu sadrži lako dostupne hranljive materije, razložene do stepena direktnog usvajanja. Informišite se o sadržaju azotnih i fosfornih jedinjenja korisnih polimera i razloženoj celulozi. Nakon presađivanja mladih izdanaka, posebnu pažnju posvetite dodatnim oplemenjivačima zemljišta poput tečnih ili praškastih đubriva.

Cveće u saksijama poseduje nešto lakši uzgoj od gajenja cveća u zemljištu. Uslovi života biljaka gajenim direktno u zemljištu, zahtevniji su u pogledu održavanja upravo zbog veće izloženosti svim spoljašnjim uticajima sredine. Cveće u saksijama je lako prenosivo i uglavnom sezonskog karaktera, pri čemu su uslovi gajenja usmereni na održavanje povoljne strukture zemljišta.

Uslovi koji se smatraju kao povoljni i optimalni za razvoj biljaka opisani su kroz delovanje razvoja, ukorenjavanje, cvetanje i zdrav izgled lista. Osnovi uslov za pravilan razvoj cvetnica, odnosi se na odabir zemlje sa sadržajem organske materije. Uprkos ravnomernom odnosu organske materije, biljka ipak nema dovoljno drugih elemenata koji je čine stabilnom. U navedenom pogledu, saksijsko cveće često zahteva dodatak prihrane u vidu tečnog đubriva sa fosforom, natrijumom, kalijumom i drugim mikroelementima.

Tokom sezone proleća višegodišnje sadnice cveća treba oplemeniti odnosno presaditi u veće saksije uz dodatak kvalitetne zemlje. Biljkama obezbedite dovoljnu količinu dnevne svetlosti koja će uticati na zagrevanje i time prodiranje kiseonika kroz zemljišne pore. Nova zemlja će cveću obezbediti potporu i dalji stabilna razvoj nakon perioda zimske hibernacije.

Poželjan je odabir nešto veće saksije u kojoj  će se vršiti dalje ukorenjavanje i efektnije cvetanje. Ukoliko je neophodno orezivanje korena, pre sadnje se mora izvršiti. Dodatak humusa će uticati delotvorno uz oslobađanje korisnih antibiotika za potpuni oporavak i jačanje. Pre sadnje cveća u novim saksijama napravite drenažni sloj od sitnog peska ili šljunka, kojim će se vršiti odvođenje viška tečnosti.

Pre sezone efektivnog cvetanja obezbedite dovoljno hranljivih materija, svetlosti i prozračnosti vazduha. Nekim cvetnicama više prijaju senovita mesta, dok pojedine vrste preferiraju i odlično podnose direktne sunčeve zrake.

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.