Izvor: Soko-zabava.info, 22.Dec.2015, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

7 stvari koje odličan apartmanski smeštaj mora da ima

Svako ko izdaje stan u obavezi je (makar moralnoj) da svoju imovinu održava kako bi budućim stanarima obezbedio što prijatniji boravak bilo na kraći ili duži vremenski period.

Apartmanski smeštaj, izvor: Balkan-inn.com

Kada planiraju odmor, ljudi često rezervišu smeštaj putem interneta oslanjajući se na detaljan opis i slike smeštaja, iskreno se nadajući da se one poklapaju sa realnom situacijom.

Prilikom dolaska, neki od njih su zadovoljni, >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << jer su dobili ono što su očekivali i šta su platili, dok su drugi, pak, razočarani zbog toga što ono što je predstavljeno na internetu nije verodostojna slika smeštaja koji su zapravo iznajmili.

Kako bi se izbegle slične nelagodnosti, bitno je postavljati prava pitanja prilikom prvog kontakta sa potencijalnim stanodavcem, makar se on odvijao i putem interneta. Pravo stanara je da u potpunosti bude upoznat sa karakteristikama smeštaja koji iznajmljuje.

Standardi obično blaže variraju u odnosu na samu lokaciju apartmana (da li je u pitanju primorska ili planinska oblast), ali većina njih je primenjiva u bilo kom scenariju traženja smeštaja. Ne oklevajte da saznate sve relevantne informacije o smeštaju koji vas interesuje kako biste obezbedili prijatno iskustvo tokom odmora.

Upoznajmo se sa načelnim karakteristikama koje bi dobar privatni smeštaj trebalo da poseduje i sa dužnostima vlasnika istog.

– Polazna tačka kako za hotelski, tako i za apartmanski smeštaj jeste da ima ispravnu vodovodnu i električnu instalaciju. Kakvo bi samo neprijatno iznenađenje doživeli gosti u momentu kada shvate da nema tople vode, pa se ne mogu istuširati nakon celodnevnog skijanja na planini. Stoga je jedan od zahteva i dostupnost tople vode tokom celog dana.

Takođe, odvodi se moraju održavati redovno, a funkcionalno kupatilo i kuhinja su imperativ.

– Higijena apartmana je jedan od najvažnijih parametara prilikom odabira smeštaja.

Neokrečeni zidovi, neuredna kuhinja i kupatilo će uglavnom odbiti potencijalne stanare, jer svako od njih ima nameru da dobije maksimalni kvalitet za uslugu koju plaća. Iznajmljeni apartman je neka vrsta utočišta za sve one koji odluče da svoj odmor provedu rasterećeni i opušteni, tako da bi vlasnici trebalo da održavaju svoje vlasništvo u skladu sa tim. Zavisno od politike objekta, određeni dani u nedelji su verovatno rezervisani za čišćenje i pospremanje stana. Usluga pranja veša je, takođe, u mnogima od njih dostupna, ali u vidu dodatnog servisa, te se tako i naplaćuje.

Zavisno od godišnjeg doba, potrebno je obezbediti funkcionalan sistem za grejanje, odnosno hlađenje. Po nekim standardima klima se smatra dodatnom uslugom, ali u primorskim krajevima tokom leta je više nego poželjno da makar jedna postoji u apartmanu.

U zimskom periodu, efikasnost grejnog sistema je jedan od najvažnijih faktora koji će uticati na odabir jednog apartmana, odnosno odbacivanje drugog. Cilj potencijalnih stanara je da grejanje bude što efiksanije i ekonomičnije, naročito ako je najam planiran za duži vremenski period.

Apartman bi trebalo da bude opremljen svim osnovnim uređajima neophodnim za neometano funkcionisanje. Osnovni kuhinjski elementi poput šporeta (ili makar rešoa) i frižidera su obavezni, dok su dodatni uređaji i usluge poput klime, telefona, interneta, kablovske televizije opcioni. U nekim hotelima, naročito u stranim zemljama korišćenje klima uređaja se dodatno naplaćuje.

Internet je obično dostupan u svim sobama ili makar u predvorju objekta.

Apartmani sa balkonom ili velikom terasom su vrlo traženi, naročito ukoliko se pogled pruža ka živopisnom pejzažu.

Ukoliko birate smeštaj u primorskim krajevima, imajte na umu da se u toku sezone najpre izdaju apartmani na najboljoj lokaciji (najbliži moru) i sa najlepšim pogledom (pogledom na more). Takođe, apartmani u centru turističke zone su obično skuplji, ali se i najbrže izdaju. Svako ko posećuje neki grad želi da bude pozicioniran tako da bude u centru dešavanja tako da mu smeštaj uvek bude blizu. Pored uobičajenih letnjih i zimskih turističkih destinacija, neke od poznatih prestonica su vrlo tražene i poželjne za turiste. Laskavo je što je i Beograd na toj listi. U Beogradu je iznajmljivanje smeštaja u vidu hotelskih soba ili apartmana moguće putem interneta ili na licu mesta ukoliko vam je smeštaj hitno potreban, a u poseti ste van sezone.

Isto tako, zahvaljujući univerzitetu i velikom broju studenata, Beograd je mesto gde se lako može iznajmiti stan i na duži period.

Bezbednost je uvek na prvom mestu, te je sef u apartmanu ili hotelu neophodan kako bi se odložila dokumenta, novac, nakit i ostale vredne stvari.

Zavisno od tipa hotela, svaka soba ponaosob može biti opremljena sefom ili se oni mogu nalaziti u jednoj od prostorija objekta (npr. u hodniku). Čuvar ili recepcioner koji su na dužnosti 24 sata takođe ulivaju dodatno poverenje i sigurnost, utoliko što se njima možete obratiti u bilo kom momentu ako vam nešto zatreba.

Takođe, ukoliko planirate porodični odmor i putujete sa mališanima, bitno je da utvrdite da li je smeštaj prilagođen dečijim potrebama (ima li igrališta ili dečjeg kutka u blizini, da li je okolina mirna i tiha,…).

Obezbeđen parking gostima hotela ili apartmana je jedan od bitnijih parametara prilikom traženja smeštaja. Ljudima je, pored sopstvene bezbednosti, bitna i sigurnost njihovog četvorotočkaša. U većini slučajeva se parking mesto dobija već sa rezervacijom smeštaja.

Međutim, budući da to nije pravilo, preporučljivo je raspitati se detaljno o tome kod predstavnika ili vlasnika izabranog smeštaja. Kvalitet i vrsta smeštaja se bira obično na osnovu finansijskih mogućnosti i ličnih preferencija. U zavisnosti od toga kakav ste odmor zamislili izabraćete uslugu noćenja, noćenja sa doručkom, polupansiona ili punog pansiona.

U nekim planinskim krajevima su te usluge dostupne čak i u apartmanima, budući da domaćica sprema jela i delikatese karakteristične za predeo ili objekat posluje sa obližnjim restoranom.

Ukoliko se smeštaj rezerviše telefonskim putem ili preko interneta, uobičajeno je da se izvesna suma uplati unapred na dogovoreni žiro račun.

Zahtevi stanodavaca, tj. procenat traženog depozita variraju od slučaja do slučaja, nekada je to polovina ukupnog iznosa, dok nekada stanodavci zahtevaju ceo iznos.

Imajte na umu da cene smeštaja zavise i od perioda godine. Tokom praznika smeštaj je obično skuplji na popularnijim destinacijama, pa je poželjno rezervisati apartman što ranije. Imajte na umu da rezervišući smeštaj unapred, van sezone stičete mogućnost da platite manje. Tako da svi oni koji planiraju letovanje mogli bi još tokom zime da razmišljaju o destinaciji i ostalim detaljima vezanim za odmor.

Jesmo nešto propustili? Ako jesmo, komentari su u prilogu! Kakva su vaša iskustva sa bukingom apartmanskog smeštaja?

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.