Izvor: Soko-zabava.info, 09.Jan.2020, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

5 najboljih filmova o špijunaži

Filmovi sa tajnim agentima definitivno su jedni od najvoljenijih. Od samih početaka razvoja filmske industrije, pa do danas, filmovi sa ovom tematikom zauzimaju značajno mesto na svetskim top listama, a broj fanova se ne smanjuje.

Nismo sigurni da li je to zbog uzbuđenja koje oni pružaju, zbog intrigantnih likova u čijoj bi ulozi većina želela da se nađe, ili zbog različitih špijunskih spravica, fora, ali i savremenih softvera za špijuniranje i prisluškivanje mobilnih telefona, >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << na primer. Verovatno je sve to zajedno učinilo da se ovi filmovi i danas sa istim uživanjem gledaju kao i pre nekoliko desetina godina i to podjednako i od strane muškaraca i žena, i odraslih i dece.

Evo naše liste top 5 filmova sa ovom tematikom.

Tri najskorija filma u serijala Nemoguća misija lako mogu biti predstavljeni kao jedni od najboljih akcionih i špijunskih filmova ikad, ali je ipak original postavio tempo i ritam filmova koji će ga kasnije pratiti. U originalu je Tom Kruz bio predstavljen kao agent Itan Hant u fiktivnoj agenciji  za nemoguće misije (Impossible Missions Force) ulogu koju igra otad više od 20 godina. Prva Nemoguća misija snimljena pod kormilom režisera Brajana de palme postavila je novi standard špijunskih filmova i stvorila strukturu koju će svi ostali filmovi u serijalu pratiti. Najupečatljiviji momenat u flimu je čuvena scena pljačke tokom koje je nastala neverovatno velika šansa da agent bude uhvaćen stvorivši jednu od najpoznatijih scena u istoriji filma: Itan Hant rizično visi samo par centimetara iznad poda osetljivog na dodir.

Alfred Hičkok je poznat kao stari holivudski majstor tenzije i sumnji, toliko da su njegovi filmovi poslužili kao najveći uticaj u savremenom režiranju i produciranju filmova. Jedan od njegovih najvećih filmova i film koji je možda ponajviše uticao na druge jeste Sever-Severozapad, uzbudljiva avantura sa momentima špijunaže, pogrešnim identitetima i ubistvom. Keri Grant u jednoj od njegovih najupečatljivijih uloga igra čoveka za kojeg se pogrešno misli da je tajni agent i biva uvučen u svet špijunaže i internacionalne intrige. Film je poznat po svojoj sceni u kojoj Keri Grant beži od aviona koji pokušava da ga smakne.

Minhen možda nije jedan od popularnijih filmova i filmova koji se pamte od Stivena Spilberga, ali mu svakako pripada mesto među njegovim najboljim filmovima. Ako išta drugo, pokazuje kako Stiven Spilberg dobar u prikazivanju napete scene uglavnom koristeći zvuk i kadriranje. Ono što čini ovaj film još interesantnijim jeste što se osnova bazira na istorijskoj priči.

Posle masakra 11 atleta iz Izraela 1972.godine u Minhenu na Olimpijskim igrama, Mosad agent je poslata na zadatak da skine 11 članova Palestinske grupe koja je izvšila napad na izraelske atlete. U filmu glume Erik Bana, Danijel Kreg i Kiran Hajnds i pored toga što pruža neke stvarno uzbudljive i napete momente, takođe postavlja pitanje o moralu ove misije.

Kada je CIA agent Tom Bišop (Bred Pit) uhapšen u Kini zbog špijunaže, njegov mentor Nejtan Mjur (Robert Redford) biva primoran da izađe iz toliko čekane penzije kako bi pomogao svom štićeniku i starom prijatelju. Ulozi su visoki, kako Tonijev život visi o koncu, život koji je američka vlada spremna da žrtvuje ukoliko je to potrebno. Ali, za mentora Tonijev život je prioritet, zato on širi informacije, ali i dezinformacije direktno upućene agenciji CIA kako bi obezbedio dovoljno vremena da spasi Tonija. A usred svega ovoga on mora da razotkrije pravu istinu iza hapšenja njegovog štićenika.

Da li neka lista o nekim špijunskim filmovima može biti kompletirana bez bar jednog filma o Džejmsu Bondu. Iako je bilo dosta dobrih filmova u serijalu o Bondu (kultni klasik Zlatni prst i Skajfol od novijih) ipak je originalni film o Džejsms Bondu iz 1962. godine Doktor No onaj koji se izdvaja kao najbolji. Što se može pripisati i velikanu koji tumači ovaj lik, čuveni Šon Koneri. Čuvene scene, klasični bondovski negativac i dosza akcije u filmu Doktor No bilo je ono što je postavilo standard za sve naredne filmove o serijalu o Bondu. To što se radnja filma dešava u Jamajci takođe daje lepotu filmu svojim divnim krajolikom. Iako Bond nema svoju čuvenu špijunsku opremu Bond uspeva da reši zadatak koristeći ništa osim svoje domišljatosti, snage i šarma. Ovaj film je lektira za svakog ljubitelja špijunskih filmova.

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.