4. jula međunarodni Simpozijum u deliblatskoj biblioteci

Izvor: KovinEkspres.rs, 02.Jul.2015, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

4. jula međunarodni Simpozijum u deliblatskoj biblioteci

KNJIŽEVNI FOLKLOR –  MEMORIJA I KREACIJA  „JOSIF BOGDAN 130“ i PRVI MEĐUNARODNI SIMPOZIJUM U DELIBLATSKOJ BIBLIOTECI

Biblioteka „Vuk Karadžić“ Kovin i ogranak „Bogdan Petrović“ Deliblato u saradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Rumuna, temišvarskim institutom  za banatske studije „Titu Majoresku“ – filijala Rumunske akademije u Bukureštu, rumunskim društvom za etnografiju i folklor iz Vojvodine, Torak i Enciklopedijskim društvom Banata, >> Pročitaj celu vest na sajtu KovinEkspres.rs << organizovaće u subotu, 04. jula 2015. godine u 11 časova u Deliblatu  1. međunarodni simpozijum Književni folklor – memorija i kreacija „Josif Bogdan 130“.

Ove godine navršilo se  130 godina od rođenja Josifa Bogdana (1885 – 1948), folkloriste, novinara i učitelja iz Deliblata.

Josif Bogdan, rođen je 20. aprila u Deliblatu, a preminuo 15. maja 1948. godine u Temišvaru.

Ljubav prema folkloristici preneo  mu je  profesor rumunskog jezika Enea Hodoš, jedan od najznačajnijih rumunskih folklorista s kraja HIX i početkom HH veka.

Prve folklorističke radove, Josif Bogdan, beleži u Deliblatu.

1912. godine objavljuje prve narodne pesme u listu „Plugarul român“. Na stranicama ove publikacije objavio  je preko 2000 sakupljenih radova ali i jednu obimnu  studiju o neosnovanim verovanjima.

Najviše zapisa ima iz Jama – 63, zatim sledi Deliblato sa 58 tekstova. Uglavnom su to bile Doine, balade, pesme za decu, koledarske i satirične pesme. Karaktersitika ovog folkloriste je činjenica da on, među retkim folkloristima HH veka beleži podatke o informatorima.

Mnogo podataka ostaje zabeleženo  u Monografiji opštine Deliblato, posebno o deliblatskim muzičarima i primašima na violini.  Godine 1924 objavljuje Sećanja. Nakon njegove smrti ostaju rukopisi Običaji u Banatu i rad iz oblasti literarnog folklora  „Doine i uzvikivanja“.

Folklorno stvaralaštvo Josifa Bogdana, predstaviće: Kamelija Bugar, Todor Ursu, Doina Bogdan-Daskalu, Joan David, Kosta Rošu, Sima Petrović.

Na Sipozijumu će biti izložene i predstavljene knjige: Josif Bogdan, Stranice književnosti i folklora, Izdavač David Press Print, 2015. i Antologija književnog banatskog folklora.

Simpozijum će svakako dati odgovor na pitanje: Ko je bio Josif Bogdan i koliki je njegov značaj za istoriju rumunske folkloristike?

Larisa Mikić

Nastavak na KovinEkspres.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KovinEkspres.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KovinEkspres.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.