Izvor: KovinEkspres.rs, 19.Sep.2011, 01:16 (ažurirano 02.Apr.2020.)
35 kotlića majstorske riblje čorbe
Održan “Maki kotlić-Bavanište 2011.” U subotu, 17. septembra, “na Bregu” u ulici Branka Radičevića, nasuprot “Špitalja”, održano je drugo po redu takmičenje u kuvanju za najbolju riblju čorbu: “Maki kotlić-Bavanište 2011.” Zajedno sa domaćinima okupilo se 35 ekipa iz Pančeva, Kovina, Beograda, Starčeva, Dolova, Gaja, Dubovca, Ostrova, Petke kod Kostolca i Borče. Goste je zabavljao orkestar narodne muzike “Spomenar” iz Dolova. Tog poslepodneva na prostoru ispred prodavnice “Maki 2”, okupilo se oko 400 takmičara i gostiju. Organizator je za sve posetioce ispržio “na tanjirači” oko 80 kilograma ribe. Tu je bilo deverike, babuške, smuđa, soma i šarana. Skuvano je i 60 litara riblje čorbe. Popijeno je 6-7 litara rakije, oko 200 flaša piva, a svaki takmičar je dobio kafu. Sve je to podeljeno besplatno, kaže Krsta Gusar, organizator ovogodišnjeg takmičenja. -Lepo! Lepo! Malko ljuta! Za momenat, samo prva 2-3 gutljaja, posle nije - glasno hvali svoju riblju čorbu Đura Jovanov, poznatiji kao Šole Šapurina. -Metneš u kotlić vodu. U nju ubaciš luk, šargarepu, svežu papriku, peršun i nešto što je tajna, naravno sve je to rendano. Zatim se ta smeša do ključanja dinsta najmanje pola sata. Najbolje je 45 minuta. Posle se nalije voda i nastavi kuvanje. Na kraju se ubacuje riba. I to je sve tajna, a odnosi se na količinu i vrstu ribe. To se sve ponovo ukuva da se dobije ukus. Naposletku se dodaju začini, so, lorber i još ponešto. Sve se to radi po ukusu, pa kako na kraju ispadne, nevoljno kaže Dragan Ranisavljević iz Bavaništa ne želeći da oda strogo čuvane kuvarske tajne. Na kraju je specijalni žiri najboljim takmičarima podelio 20 robnih nagrada i 3 pehara. Ovoga puta najbolju riblju čorbu je skuvao Radomir Purkar iz Starčeva. Drugo mesto je osvojio Jovan Jovanović iz Petke, dok je domaćin Saša Mitić zauzeo treće mesto. Ljubomir Boškov
Nastavak na KovinEkspres.rs...