Izvor: Radio Dunav, 24.Jul.2021, 23:51

БОЈАН ТОМАШЕВИЋ ПОБЕДНИК „ЗЛАТНОГ КОТЛИЋА 2021.“

БОЈАН ТОМАШЕВИЋ ПОБЕДНИК „ЗЛАТНОГ КОТЛИЋА 2021.“

Апатинске рибарске вечери су традиционална манифестација. Започели су их апатински аласи па се и данас највише времена посвећује умешности добрих рибара да упецају и да спреме рибу. На простору Апатина јело којим сваки домаћин жели да задиви како укућане тако и госте је рибљи >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << паприкаш. За најбољег од најбољих потребно је умеће, љубав, искуство, знање, добра паприка, добра риба, довољно соли и она трунка чаролије због које ће жири изабрати његов паприкаш.
У јакој конкуренцији од чак 38 такмичара и зналаца у кувању рибљег паприкаша из земље и региона, ове године три најбоља скували су Апатинци.
Титулу најбољег за „Златни котлић 2021.“ понео је Бојан Томашевић, са 92 бода под шифром „Мрена“.
Бојана је награда изненадила и обрадовала.
– Други пут сам учествовао у такмичењу и ова победа је за мене неочекивана. Нисам ништа учинио посебно, али сам имао посебну екипу која је ово кување учинила забавним и мотивисаним, рекао је  Томашевић.
Марко Чортан је, по оцени жирија са 91 бодом под шифром „шкарпина“, скувао паприкаш који је заслужио друго место.
– Нема тајне у кувању паприкаша, кувао сам за друштво, за моје људе за столом. Нисам се надао награди и драго ми је што је жири оценио да кувам добар паприкаш. Видимо се у Кули на следећем такмичењу, рекао је Чортан.
Чедомир Милојевић је освојио треће место са 79 бодова, под шифром „Амур“.
– Традиција Апатинаца и нашег друштва је кување паприкаша, а када уђете у финале „Златног котлића“ ту више нема лошег паприкаша. Разлику чине нијансе. Честитам Бојану и Марку и верујем да је њихов паприкаш био за толико бољи од мог да заузмем треће место. У суштини битно је направити такав паприкаш какав воли ваша породица и ваше друштво и да се добро провеселите, каже Милојевић.
Жири овогодишњег такмичења за „Златни котлић“ био је у саставу Петар Поповић из Апатина, Никола Савић из Новог Сада и Немања Лакић, професор куварства из Техничке школе у Апатину.
– Имали смо тежак задатак јер је између првог и другог места разлика само један бод, а било је доста добрих паприкаша. Овим се потврдила стара традиција да Апатинци кувају јако добар паприкаш, рекао је Петар Поповић, председник жирија.
Такмичари су паприкаш кували појединачно, у емајлираном или бакарном лонцу облика у каквима се кува у Апатину. Сваки такмичар је од организатора добио место за кување, ногаре, куку, ланац, дрва, три килограма живе ваге шарана и воду. Било им је дозвољено да по жељи додају речну рибу, док су од зачина могли користити лук (свеж или сушени), љуту и слатку паприку, парадајз из конзерве или домаћи кувани, со и фефероне свеже или суве. Није било дозвољено додавати вештачке побољшиваче укуса. Такмичари су имали један сат за припрему јела. Жири је оцењивао укус, боју, рибу и општи изглед паприкаша.
Сва три такмичара награђена су плакетама и вредним наградама које су им доделили спонзори овогодишњих Апатинских рибарских вечери.
И овогодишња манифестација донела је такмичарски дух, неизвесност и потврду да је тешко бити најбољи и да се у Апатину кува најбољи рибљи паприкаш. На велико задовољство гурмана који су их имали прилику пробати.
The post БОЈАН ТОМАШЕВИЋ ПОБЕДНИК „ЗЛАТНОГ КОТЛИЋА 2021.“ appeared first on Radio Dunav.

Nastavak na Radio Dunav...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.