
Izvor: Radio Dunav, 24.Jul.2021, 23:51
БОЈАН ТОМАШЕВИЋ ПОБЕДНИК „ЗЛАТНОГ КОТЛИЋА 2021.“
Апатинске рибарске вечери су традиционална манифестација. Започели су их апатински аласи па се и данас највише времена посвећује умешности добрих рибара да упецају и да спреме рибу. На простору Апатина јело којим сваки домаћин жели да задиви како укућане тако и госте је рибљи >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << паприкаш. За најбољег од најбољих потребно је умеће, љубав, искуство, знање, добра паприка, добра риба, довољно соли и она трунка чаролије због које ће жири изабрати његов паприкаш.
У јакој
конкуренцији од чак 38 такмичара и зналаца у кувању рибљег паприкаша из земље и
региона, ове године три најбоља скували су Апатинци.
Титулу
најбољег за „Златни котлић 2021.“ понео је Бојан
Томашевић, са 92 бода под шифром „Мрена“.
Бојана је награда изненадила и обрадовала.
– Други
пут сам учествовао у такмичењу и ова победа је за мене неочекивана. Нисам ништа
учинио посебно, али сам имао посебну екипу која је ово кување учинила забавним
и мотивисаним, рекао је Томашевић.
Марко Чортан је, по оцени жирија са 91 бодом под шифром „шкарпина“, скувао
паприкаш који је заслужио друго место.
– Нема
тајне у кувању паприкаша, кувао сам за друштво, за моје људе за столом. Нисам
се надао награди и драго ми је што је жири оценио да кувам добар паприкаш.
Видимо се у Кули на следећем такмичењу, рекао је Чортан.
Чедомир Милојевић је освојио треће место са 79 бодова, под шифром
„Амур“.
– Традиција
Апатинаца и нашег друштва је кување паприкаша, а када уђете у финале „Златног
котлића“ ту више нема лошег паприкаша. Разлику чине нијансе. Честитам Бојану и
Марку и верујем да је њихов паприкаш био за толико бољи од мог да заузмем треће
место. У суштини битно је направити такав паприкаш какав воли ваша породица и
ваше друштво и да се добро провеселите, каже Милојевић.
Жири
овогодишњег такмичења за „Златни котлић“ био је у саставу Петар Поповић из Апатина, Никола
Савић из Новог Сада и Немања Лакић,
професор куварства из Техничке школе у Апатину.
– Имали смо
тежак задатак јер је између првог и другог места разлика само један бод, а било
је доста добрих паприкаша. Овим се потврдила стара традиција да Апатинци кувају
јако добар паприкаш, рекао је Петар
Поповић, председник жирија.
Такмичари су
паприкаш кували појединачно, у емајлираном или бакарном лонцу облика у каквима
се кува у Апатину. Сваки такмичар је од организатора добио место за кување,
ногаре, куку, ланац, дрва, три килограма живе ваге шарана и воду. Било им је
дозвољено да по жељи додају речну рибу, док су од зачина могли користити лук
(свеж или сушени), љуту и слатку паприку, парадајз из конзерве или домаћи
кувани, со и фефероне свеже или суве. Није било дозвољено додавати вештачке
побољшиваче укуса. Такмичари су имали један сат за припрему јела. Жири је
оцењивао укус, боју, рибу и општи изглед паприкаша.
Сва три такмичара
награђена су плакетама и вредним наградама које су им доделили спонзори
овогодишњих Апатинских рибарских вечери.
И овогодишња
манифестација донела је такмичарски дух, неизвесност и потврду да је тешко бити
најбољи и да се у Апатину кува најбољи рибљи паприкаш. На велико задовољство гурмана
који су их имали прилику пробати.
The post БОЈАН ТОМАШЕВИЋ ПОБЕДНИК „ЗЛАТНОГ КОТЛИЋА 2021.“ appeared first on Radio Dunav.