ДАНАС СЕ НАВРШАВА 20 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА АТЛЕТСКОГ КЛУБА АПАТИН

Izvor: Radio Dunav, 29.Apr.2021, 10:21

ДАНАС СЕ НАВРШАВА 20 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА АТЛЕТСКОГ КЛУБА АПАТИН

На данашњи дан 29. априла 2001. године у просторијама Културно-уметничког друштва „Дунав“ Апатин одржана је оснивачка скупштина првог атлетског клуба у Апатину – Атлетског клуба „Апатин“ Апатин.
Историјској оснивачкој скупштини присуствовали су: Чегар Горан, Јерковић >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << Славко, Видука Дејан, Шкорић Душан, Шимић Славица и Никола, Пап Фрањо, Поповић Вука и Поповић Никола, Миљуш Јасминка, Лемајић Милан, Новаковић Жарко, Црнковић Мирослав, Кораћ Снежана, Богић Жарко, Попић Миленко, Блажић Милорад, Мудринић Мирјана, Обрадовић Драгомир, Петрић Ивана, Недељковић Томислав, седници су присуствовали и Мирко Вранеш тадашњи председник Извршног одбора Скупштине Општине Апатин Мирко Вранеш и руководилац КУД Дунав Милан Бурсаћ.
За прве заступнике клуба одлуком оснивачке скупштине одређени су Горан Чегар и Славко Јерковић. 3а председника клуба изабран је Славко Јерковић, док је за секретара клуба изабран Горан Чегар. Управни одбор клуба чинили су и : Жарко Богић, Томислав Недељковић, Звонко Варга, Вука Поповић, Миленко Попић, Славица и Никола Шимић, Петар Поповић, Петар Рашета, Весна Бракус, Мирослав Црнковић.
Први велики искорак ка формирању Атлетског кпуба у Апатину је организовање првог Дунавског полумаратона, међународног карактера, који се на иницијативу Горана Чегара а уз свестрану помоћ професора физичког васпитања Ђуре Смиљанића почео да се организује 07.07.1995. године кад је било 66 учесника. Први победник Дунавског полумаратона је био легендарни Горан Раичевић, након тога полумаратон добија традиционални карактер и сваке године се организује ове године 17.10.2021. године је 25. јубиларно издање, на последњем издању полумаратону учествовало је преко 800 учесника. Горан Чегар након првог организованог полумаратона наставља са активностима око оснивања клуба, где му се придружује Славко Јерковић, бивши фудбалер Фудбалског клуба „Младост“ и заједничким снагама уз помоћ пријатеља спорта долази и до тренутка оснивања клуба.
Руководство клуба од пoчетних дана до данас баштини идеју да деци мора да се обезбеди бесплатан тренинг, тако да у протеклих 20 година никада ниједан динар од ниједног детета није узет за плаћање тренинга нити за такмичења на којима су наступали.
Од почетка рада клуба са младим снагама је радио Горан Чегар од 2001. до 2003. године, коме су максималну подршку пружали Жарко Богић и Дејан Видука. Врло брзо у стручни рад клуба укључени су легенда атлетике Душан Шкорић-Шпецо и Жарко Новаковић који су дали велики допринод опстанку атлетике, док се у протеклих 5 година у тренажни процес са младим атлетичарима максимално укључио Бојан Томашевић који и дан данас ствара младе шампионе.
Од пионира, јуниора и сениора који су наступали за клуб у првој фази од оснивања својим резултатима и афирмацији клуба допринели су: Марија Бубало (која је и данас још активна), Владимир Варга, Мирјана Варга, Милица Пемац, Срђан Малеш, Бојана Веин, Владимир Гуслов, Владимир Зорић, Горан Нинић, Ненад Закланац, Маријан Станишић, Владимир Зец, Самир Хијави, Бојан Мамула, Бојана Бибић, Огњен Кукић, Радован Ћопић, Светлана Сладић, Слађана Кнежевић, Дарија Опала, Соња Мирковић, Маријана и Марко Бурсаћ, Горан Бркин, Ружица Дерета, Наташа Диклић, Мане и Драгана Чортан, Ђурађ Зорић, Мирјана и Љиљана Силађи, Милка и Дајана Никшић, Петер Анталовић, Нела Поповић, Владимир Вучић, Јелена Шавија, Милош Јерковић, Јелена Марчета Иво Кути, Јелена, Недељко и Маја Хаднађ, Сања и Срђан Хорти и многи други.
Старији чланови Атлетског клуба Апатин од самог формирања до данас учествовали су на неколико хиљада такмичења, где је освојен велики број медаља на Првенствима Балкана, Србије и Војводине од којих се свакако издвајају титиле Првака Балкана у маратону Мариане Чегар Лукић која је поред титуле првака Балкана освојила још 11 сениорских титула Првака Србије у више дисциплина од 5000 метара до ултрамаратона, титула Ђуре Борбеља на државним и међународним цивилним и војним првенствима, такође титуле сениорског првака државе Горана Чегара, Небојше Миленковића, Ксеније Бодловић (сада Бубњевић) у последње две године титуле државног првака доносили су и ултрамаратонци Жељко Кончар, Душан Момић, Александра Тодоровић.
Изузетне заслуге за резултате и промоцију клуба кроз освајање медаља на многим такмичењеима кроз две деценије постојања имају: Здравко Мишовић, Едо Јанић, Саша Перишић, Вељко Поповић, Атила Филеп, Зоран Јанковић, Небојша Миленковић, а у протеклих неколико година сјајне наступе имају Зоран Радичанин, Слађана Дечермић, Снежана Милошевић, Мирослав Пешић, Предраг Вејин, Константин Шимић, Немања Ђурић, Александар Стајић и многи други. У последњих неколико година сјајне наступе и резултате имају млади атлетичари полазиници бесплатне школе атлетике АК Апатин који су освојили на десетине медаља на разним такмичењима: Милица Занзе (у пршлој години најбоља у својој генерацији у 4 такмичарске дисциплине, Јована и Јелена Куриџа, Немања Ковачевић, Милош Дрековић, Софија Бујић, Елена Ћопић (прошле године прешла у АК Маратон Сомбор), сестре Ива, Маша и Лена Рајић, Уна и Хана Чегар и многи други.
Атлетски клуб Апатин 2006. године са сениорским тимом осваја 9. место на Купу Европских шампиона у полумаратону које је одржано у Португалији, у саставу екипе били су вођа екипе Славко Јерковић, такмичари Горан Чегар капитен екипе, Здравко Мишовић, Небојша Миленковић, Едо Јанић, Саша Перишић и технико Срето Илинчић.
Атлетски клуб Апатин поносан је на чињеницу да је био суорганизатор 55. Светског војног првенства у кросу које је одржано у марту 2013. године на стадипону ФК Младост и на којем је учествовало преко 350 учесника из 25 земаља из целог света и технички организатор Првенства Балкана у полумаратону, које је одржано у оквиру 20 Апатинског Дунавског полумаратона (2015. године).
Клуб и појединци су били добитници многих признања: од којих се издвајају Октобарска награда општине Апатин, Најбољи из области спорта у Општини Апатин (најбољи спортисти: Ђуро Борбељ, Мариана Чегар Лукић, Ксенија Бодловић, Горан Чегар, у млађим категоријама Милица Пемац, Срђан Малеш) и најбоље тренере и спортске раднике (Душан Шкорић-Шпецо и Славко Јерковић). Горан Чегар је два пута проглашаван за најбољег спортисту Војске Србије, исту награду су освојили по једном Ђуро Борбељ и Мариана Чегар Лукић. Горан Чегар је крајем 2020. године награђен Спартаковом наградом коју му је доделио Спортски савез Војводине за допринос развоју спорта.
Изузетно задовољство људима у клубу представља велики број чланова који су одлични ученици и студенти, и да је велики број њих стекао факултетске дипломе, а многи су постали узорни радници, родитељи и чланови наше заједнице.
Атлетски клуб Апатин наставља даље да својим коректним радом и односом како је имао од самог оснивања до данас, да на најбољи и најлепши начин промовише Апатин како на домаћим тако и међународним манифестацијама, тако и да настави са бесплатним радом са децом и на тај начин им омогући да се правилно развијају.
Атлетски клуб Апатин истиче изузетно коректну сарадњу коју је свих ових година имао са представницима медија који су били велика подршка раду од самог оснивања.
Такође један од циљева је да се у сарадњи са локалмом самоуправом настави на реализације пројекта изградње савремене атлетске стазе за који је добијена начелна подршка Српског атлетског савеза. На атлетској стази могли би се организовати велика такмичења, вршити настава ученика, реализација тренинга спортских клубова, стаза би била отворена за све спортисте и помогла да се физичка припремљеност подигне на већи ниво, а такође иста би прилагођена и особама са инвалидитетом.
Свечана академија поводом 20 година од оснивања биће реализована током јесени заједно са прославом 25 година од почетка организације Апатинског Дунавског полумаратона, када се планира свих чланова од оснивања, пријатеља клуба и партнера који су били уз клуб све протекле године.
The post ДАНАС СЕ НАВРШАВА 20 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА АТЛЕТСКОГ КЛУБА АПАТИН appeared first on Radio Dunav.

Nastavak na Radio Dunav...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.