Izvor: Radio Dunav, 08.Apr.2020, 09:23

ПОСЛОДАВЦИ НУДЕ ИЗМЕНУ- УМЕСТО 100 ЕВРА ВАУЧЕРИ ЗА РОБУ

Јавни сектор касни с плаћањима, потребно помоћи привреди
Унија послодаваца Србије затражила је да јавни сектор на време измирује обавезе према привреди и предложила да се уместо 100 евра, грађанима поделе ваучери за куповину домаће робе.
Унија послодаваца Србије предложе >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << да се сваком пунолетном грађанину уместо новчаног износа од 100 евра дају ваучери исте вредности са којима би искључиво могли да се плате производи домаћег порекла и услуге које пружају домаће фирме.
-Идеја је да се потроши искључиво за домаће производе и домаће услуге. На пример, део новца за карту Ер Србије, аранжман за летовање у Србији, део за плаћање струје, телефона. Од тих 100 евра, практично 80 иде грађанима, а држави се враћа у касу 20 кроз ПДВ. Дакле 80 у потрошњу (око 400 милиона евра) – рекао је за Телеграф Бизнис Андреја Бркић, председник Извршног одбора Уније послодаваца Србије (УПС).
Други предлог је да се направи е – новчаник, да не би одлазио новац у сиву зону, јер је претпоставка да се 19 милиона не би вратило у касу, нестало би, једноставно, објашњава он.
-Држава је свесно то урадила, делом би требало да се стимулишу предузећа, кроз део да се врати у касу, како би се и она напунила. Дакле, да део оде као стимулација домаћих фирми, друго, да избегнемо ваучером да оде било шта у сиву зону и треће, да се врати ПДВ у касу – додаје Бркић.

Kако је навела Унија, могло би се предвидети да се овим ваучерима плати део авио карте, али само за домаћег авио превозника, купе сви прехрамбени артикли и алкохолна пића, одећа, обућа, хемија, апарати за домаћинство, заштитна средства, ђубрива за пољопривреду, грађевински материјали, али све то произведено у Србији, те да се могу платити комуналне услуге, студентски домови, превоз у домаћем саобраћају, угоститељске услуге у домаћим објектима и друго.
Из Уније послодаваца Србије подсећају на изузетно добро искуство са ваучерима којима су се плаћале туристичке услуге у земљи.
На овај начин бисмо директно у српску привреду упумпали знатан износ новца, односно наш би новац и завршио на рачунима наших, домаћих фирми које су и пуниле буџет, наравноуз обезбеђен поврат 20% ПДВ-а у државну касу, предлаже Унија.
Платите дуг
Унија послодаваца замолила је Kризни штаб за отклањање насталих и спречавање могућих штетних последица заразне болести Цовид 19 по привреду да позову јавни сектор да измири доспеле обавезе привреди.
У Унији послодавца Србије наводи се да им се ових дана у великом броју обраћају предузећа наводећи да им јавни сектор не измирује доспеле новчане обавезе из комерцијалних трансакција.
Привредници наводе да су своје уговорне обавезе-испоруку добара, односно пружање услуга уз накнаду извршили у свему у складу са уговором и у року, али да ни после више упућених позива за плаћање, обавезе од стране дужника из јавног сектора нису извршене у складу са Законом о роковима измирења новчаних обавеза у комерцијалним трансакцијама – наводи се у саопштењу.
Они позивају Владу Србије да адекватним тумачењем или јасним саопштење позову јавни сектор да, као и сви остали привредни субјекти, покажу одговорност која се поготово у овом ванредном стању од њих очекује.
ТЕЛЕГРАФ
The post ПОСЛОДАВЦИ НУДЕ ИЗМЕНУ- УМЕСТО 100 ЕВРА ВАУЧЕРИ ЗА РОБУ appeared first on Radio Dunav.

Nastavak na Radio Dunav...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.