ОСНОВЦИМА ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ  О ПРЕВЕНЦИЈИ НАРКОМАНИЈЕ

Izvor: Radio Dunav, 12.Mar.2021, 16:40

ОСНОВЦИМА ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ О ПРЕВЕНЦИЈИ НАРКОМАНИЈЕ

У организацији Друштва педагога „Стефан Силни“ и подршку општине Апатин, у Основној школи „Жарко Зрењанин“ одржана је радионица о превенцији наркоманије код младих.
О проблемима наркоманије ученицима је говорио Душко Бурсаћ, психолог Центра за социјални рад Апатин.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << /> –  Ово време ковида нам је већ узело годину дана другачијег приступа и рада те смо некако заборавили да постоје и други проблеми који нарушавају наше и здравље наше деце. Стога смо поново покренули циклус радионица за децу везаних за превенцију наркоманије. Сматрамо да је то значајно јер су, на неки начин, ковид и коришћење психоактивних супстанци директно повезани. Статистички подаци показују да ово стање епидемије утиче на пораст броја људи који претерано узимају различите психоактивне супстанце. Крајњи резултат за нас као друштво није добар. Сматрамо да је много боље да радимо едукацију код младих људи од којих још већина није била у позицији да проба било коју психоактивну супстанцу, да добију информације које до сада нису имали. Превенција је много бољи начин за борбу са наркоманијом него суочавање са последицама исте, рекао је психолог Душко Бурсаћ.
Према подацима који су доступни психолозима кроз рад са наркоманима евидентно је да млади у основној школи прву пут долазе у сусрет и пробају психоактивне супстанце. Према искуству Душка Бурсаћа младима је најдоступнија марихуана.
Марихуана је дрога која се у јавности представља као рекреациона супстанца која помаже младој особи да се опусти и превазиђе неке своје кризе, што у реалности није тачно. Ово време ковида нам је онемогућило да реализујемо чешће овакве радионице где бисмо младе упознали управо са опасностима које се крију у тим искривљеним сликама које се пласирају о дрогама у јавности и на време их упозоримо о последицама коришћења психоактивних супстанци, додао је Бурсаћ. 
Потребу да се младима у основној школи говори о наркоманији препознало је  Друштва педагога „Стефан Силни“ из Апатина које је на ову тему покренуло пројекат за борбу против наркоманије под називом „Дечији осмех“.
– Ово је идеја коју смо имали и пре пандемије. У овој ковид-кризи деца не смеју испаштати већ се мора и даље радити на њиховој едукацији. Могу да стану кафићи, журке, али не и рад са децом. Педагози, психолози, наставници, не могу дозволити да се заустави едукација деце. Наш пројекат је подржала Скупштина општине Апатин и на томе им се захваљујемо, рекао је Милорад Мрђа, председник Друштва педагога „Стефан Силни“.
Ово је прва од четири планиране радионице пројектом „Дечији осмех“. Друга ће бити реализована првог пролећног дана када Друштво планира час у природи. Трећа ће бити о историји града Апатина, а четврта о Дунаву и вези са развојем Апатина уз њега.


The post ОСНОВЦИМА ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ О ПРЕВЕНЦИЈИ НАРКОМАНИЈЕ appeared first on Radio Dunav.

Nastavak na Radio Dunav...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.